background

Evenemangskalendern

kalender                                                                

 

Program 2019


 

Fröbytarkväll

I samarbete  med  Studieförbundet  Vuxenskolan  inbjuder vi även i år till fröbytarkväll.

Välkommen du som samlat in frö från egna växter och vill dela med dig. Och välkommen du som inte har några men gärna vill få fina fröer med dig hem och råd och tips om sådd och odling. Det brukar finnas frö så det räcker till alla.

Ta gärna med dig frö som du är osäker på vad det är, så kan vi hjälpas åt att bestämma.

Kostnad 50 kr för medlem, 100 kr för icke medlem. Fika ingår.

Tisdag 22 januari kl. 18-20 Studieförbundet Vuxenskolan, Bredgatan 5

Anmälan till Studieförbundet Vuxenskolan 077-4400033. Uppge tydligt om du är medlem.

 

Odla hela året 

Varför     begränsa     odlandet  till   vår     och     sommar  när   året   har ytterligare två årstider när det kan grönska?

Johannes Wetterberg bor tillsammans med sin hustru Theres och två barn i en lägenhet i centrala Västerås. De driver den mycket populära bloggen Farbror Grön för att de vill dela med sig av gröna kunskaper och kretsloppstänkande. Tillsammans har de skrivit den prisbelönta boken ”Alla fingrar gröna – handbok i konsten att odla sin egen mat”. Johannes är en flitigt anlitad föreläsare och har tillsammans med Sara Bäckmo en odlingspodcast ”Två odlare emellan”, där de delar sina bästa odlingstips, sina dummaste misstag och lyckligaste trädgårdsminnen.

I föreläsningen berättar Johannes hur man kan tänja på gränserna att odla ätbart under en så lång tid som möjligt, hur man kan utnyttja plats för att få fler skördar på liten yta och om hur fönsterbrädan kan ge grönt då utomhusklimatet inte kan.

I stället för kaffe bjuder Farbror Grön på chilisåser och något därtill.

Torsdagen den 7 februari kl. 18.30 Stadsbiblioteket, Halmstad

Årsmöte

 

Vi startar kvällen med årsmötesförhandlingar och därefter kommer vi att testa våra växtkunskaper i ett Quiz.

Hallands Tädgårdsförening fyller i år 125 år!

Vi tänkte uppmärksamma detta med en lätt måltid samt, som sig bör vid födelsedagskalas, efterföljande tårta. Därför är det viktigt att anmälan görs senast den 20 februari till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller till Vivian Tisting, telefon 035-429 80.

Ta gärna med vinster till lotteriet!

Tisdag 26 februari kl. 18.30

Karl XI servicehus, Källegatan 3, Halmstad

 

 

 

 

En återskapad herrgårdsträdgård 

 

Trädgårdsmästare Peter Svenson är ansvarig för Jonseredsträdgårdarstrax utanför Göteborg.

Peter har varit ansvarig för Sveriges bäst be- varade 1800-talspark, Trädgårdsföreningen i Göteborg. Han har skrivit en bok om ekologisk trädgård och utsågs 2006 till ”Årets Trädgårdsmästare” av Gröna Pennklubben och har även arbetat som radioträdgårdsmästare i P4 Göteborg i 15 år.

Skotten William Gibson, som grundade det mycket framgångsrika Jonsereds brukssamhälle, byggde en ny herrgård på platsen och planerade trädgårdarna efter att ha studerat trädgårdshistoria. Valet föll på att efterlikna människans första trädgård Ur-trädgården i Mesopotamien. Jonsereds Trädgårdar är återskapad som en fri tolkning av en herrgårdsträdgård från sent 1800-tal och har tagits emot oerhört positivt av både yrkesfolk och allmänhet.

Jonsereds Trädgårdar utsågs 2015 till ”Årets Park” i kategorin återskapade parker i Sverige

Trädgårdarna är också plats för människor i arbetsmarknadsåtgärder i form av arbetsträning.

Trädgårdarna sköts helt ekologiskt och den röda tråden är att så långt det är möjligt gynna biologisk mångfald för insekter, djur och växter.

 

Onsdagen den 13 mars kl. 18.30 Stadsbiblioteket, Halmstad

Trädgård

i kruka 
 
Annika Christensen är förskolläraren som sadlade om till trädgårdsfotograf och som älskar de små naturliga tingen framför allt i trädgården.

Annika arbetar som frilansfotograf med inriktning på trädgård och lägger ut underbara bilder på sitt instagramkonto @annikasnaturligating där hon har tusentals följare. Hon har under många år skrivit dagbok från sin trädgård i tidskriften Allt om Trädgård, och har även medverkat i några böcker, den senaste om att odla i krukor.

Annika kommer att ge oss tips och inspiration och berätta om vad man kan ha i sina krukor alla årstider. Det handlar om att plantera lökar i kruka, om sommarblommor, höstkrukor och om vad som kan vara fint på vintern. Det går att odla ätbart i kruka. Vilka växter tål frost? Vad är vackert och hållbart utan att kosta för mycket?

En föreläsning som handlar om odlarglädje året om.

Torsdagen den 11 april kl. 18.30 Stadsbiblioteket, Halmstad

 

Vårens traditionella växtmarknad

Vårens växtmarknad är ett utmärkt tillfälle att fynda växter från ett stort utbud. Det finns gott om vanliga och ovanliga växter och kanske kan du hitta växter, som du har letat efter.

 

   Du, som är medlem, kan passa på att sälja av ditt överskott. Vi kommer att ha ett stort lotteri och korvförsäljning.

Anmäl om du vill vara med och sälja dina växter eller annat med anknytning till odling och trädgård, senast 27 april till Kristina Stadler tfn 035-35145 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Lördag 11 maj kl. 12-14 Granngården i Halmstad

 

 

 

En kväll i maj

Besök med mat och mingel i sagoträdgården Vargaslätten.

Historien om en trädgård.

I Simlångsdalen ligger Vargaslätten, som fått sitt namn för att det sägs att vargar legat där och solat sig på sluttningen. Denna underbara trädgård skapades av arkitekten och botanisten Sigfrid Ericson som var en av Sveriges mest välkända arkitekter med verk som Masthuggskyrkan, Konstmuséet och Götaplatsen i Göteborg.

Sigfrid Ericson och hans hustru Ruth tog 1917 de första spadtagen till en bostad, en knuttimrad stuga i nationalromantisk stil, som fortfarande är huvudbyggnad.

De byggde så småningom en ladugård och även om Vargaslätten från början var tänkt som sommarställe fungerade det nästan som ett lantbruk, självförsörjande med det mesta.

Under byggnadstiden påbörjades också trädgården på Vargaslätten. Med varsamma medel gjordes storskogen till kulturmark, dammar grävdes för hand och bäckar leddes i nya fåror, murar skiljde vildäng från odling och bruten sten lades samman till blomsterpartier.

 Med hjälp av en god vän på Göteborgs botaniska trädgård, skaffade han exotiska växter från hela världen till Vargaslätten. Ericson upptäckte att miljön i Simlångsdalen var mycket lämplig för många i rododendronsläktet och väldiga rododendronsnår ger orientalisk färgprakt åt granskogen och speglas i vattenytan. Enligt Sigfrid Ericsons egna ord ”naturen själv får vara arkitekt och byggmästare”.

 

 

 

Vargaslätten är i privat ägo, trots det är det en park som kan jämställas med Norrvikens trädgårdar och Sofiero.

 Sedan 2013 ägs fastigheten av Göran Johansson som bjuder in oss att besöka denna mytomspunna trädgård i maj.

 Du får en guidad tur, kaffe och smörgåstårta i pergolan och en privat visning i den knuttimrade storstugan som avslutning.

 Pris 475 kr/person eller 650 kr/par, inklusive nyskriven bok om Vargslätten. Betalas med swish eller kontant på plats.

 

Anmälan senast 17 maj till Göran Johansson Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. . Telefon 070 656 38 80. Var god uppge allergier vid anmälan.

 

Tisdagen den 21 maj kl. 18.30

 

 

 Höstens stora växtmarknad

Hösten är bästa tiden att plantera perenner och annat krukodlat. vår höstmarknad kan du fynda spännande växter och kanske något mer i skördeväg.

Det är försäljning av medlemmarnas egna växter och överskott i skördetider. Kom och fynda!

Vi kommer också att ha ett stort lotteri och korvförsäljning.

Anmäl om du vill vara med och sälja dina växter eller annat matnyttigt, senast 24 augusti till Berit Falk tfn 070-5780002 eller på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Lördag 7 september kl. 12–14. Granngården i Halmstad.

 

 

Vår långa odlargärning

 

 

 

 

 

 

Lena  och     Kjell   Åberg  vill   inspirera  oss  till   att      ha  en levande  trädgård  för  sinne  och   smak.

Lena och Kjell Åberg har under många år utvecklat Åbergs Trädgård utanför Ystad till en oas för trädgårdsälskare med bland annat stort sortiment sommarblommor och grönsaksplantor, visningsträdgård och kafé.

Kjell har skrivit boken ”Gröna sidan upp – råd, recept och tradition”, och Lena har på senare år skrivit romaner om träd-gård, kärlek, matlagning och resor.

De kommer att berätta för oss om sina många år med trädgård och om sin trädgårdsfilosofi – ”låt glädjen få råda och förverkliga dina drömmar!” Och kanske får vi höra något ur deras böcker.

Måndagen den 23 september kl. 18.30 Stadsbiblioteket, Halmstad

 

Lights in Alingsås

I   år   fyller            Alingsås   400   år   och   deras   ljusshow   fyller     20     år.  Vi planerar därför en resa dit  i samarbete med Trädgårdsamatörerna i   Halland.

Varje år ger man i Alingsås några av världens främsta ljusdesigners uppdraget att skapa spektakulära ljus- och ljudinstallationer. Mer information om resan och anmälan kommer på vår hemsida.

 

 

 

 

Design och byggtips för dammar

 

Emges Damm och Trädgård finns i Björkäng söder om Varberg. Företagets grundare, Mattias Gullström, som har över 20 års erfarenhet av projektledning och dammbyggen kommer ikväll att berätta om vad man ska tänka på när man ska bygga en vattenanläggning. Det kommer inte bara att handla om teknik utan också om design, funktion, fiskar och växterna som hör ihop med vatten.

 

Onsdag en den 16 oktober kl. 18.30 Stadsbiblioteket, Halmstad

 

 Design för      

din trädgård

Elin Debora, trädgårdsdesigner och frilansskribent, delar med sig av sin kunskap och sitt brinnande intresse för att skapa idealiska utemiljöer.

 

Elin Debora driver företaget Debora Garden där hon arbetar som trädgårdskonsult med fokus på design. Kontoret har hon hemma på den lilla gården utanför Falkenberg som just håller på att byggas upp till kursgård med en visningsträdgård där hon odlat många av de perenna växterna själv.

Med bilder, tips och tankar inspirerar Elin oss att välja bland färger, former och kontraster. Här får vi verktyg att planera inför kommande trädgårdsår och skapa vår egen drämträdgård.

Måndagen den 18 november kl. 18.30 Stadsbiblioteket, Halmstad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Underkategorier