background

Evenemangskalendern

kalender

 

I januari kommer det ett nytt program

Design som inspirerar

Inför ett mycket välbesökt föredrag gav Cattis Linde och Eira Fogelberg från Helsingborg goda råd och tips om hur vi ska tänka när vi planerar vår uteplats. De jobbar som trädgårdsdesigners i Helsingborg under namnet Cattis & Eiras Trädgårdsdesign.
De brinner speciellt för att skapa användbara umgängesmiljöer i trädgården, med plats för hela familjen, släkt och vänner.

De hade en fin dialog mellan sig under föredragets gång. Se till att det finns väggar, golv och tak. Avgränsa med grönt så att det bildas olika rum. Tänk likadant som när du möblerar/inreder inne. Ha gärna en matta vid loungegruppen. Det ger ett mer ombonat intryck. Pynta också på borden som inne. Man kan hitta många billiga saker på loppisar t ex ljushållare och vaser. Spraymåla sakerna så att de blir enhetliga. Så nu är det bara att åka hem och mysa till det.

 

Tack, från 2 Skånemedlemmar

 

 

 

 

Bladen har huvudrollen

Lehel Kosa och Vivian Tisting samtalar om hur vi kan använda funkior i våra trädgårdar.
En komponerad plantering där bladen har huvudrollen kan bli riktigt effektfull. Då är funkia en mycket användbar och tacksam perenn, som finns i nästan hur många bladformer och nyanser som helst, i variationer av grönt, gult, blått och vitt.
Sol eller skugga, jordmån och sjukdomar, men framförallt bra sortval är intressant. Allt vi behöver veta om funkior kommer Lehel Kosa i samtalet med Vivian att lotsa oss igenom. Han är en av våra största samlare och han och hans fru Susanna driver Bohusperenner i Nordanå med ett stort sortiment av bland annat funkior.
De har med sig plantor till försäljning.
Måndagen den 24 september kl. 18.30
Stadsbiblioteket Halmstad

Lars Krantz

Mitt trädgårdsliv
Klarasalen i Halmstad stadsbibliotek var nästan fullsatt när Trädgårdsmästare Lars Krantz kom och föreläste denna vårkväll. - "Ja hur blir man då trädgårdsmänniska? Är man en produkt av arv och miljö? Näe, inte när det gäller mig". Han visar upp en bild av betong och byggmaskiner. - "Här växte lille Lasse upp, bland byggarbete och kaos". Barnen på gården hade ärtkrig och så småningom så grodde ärtorna där det hamnat i lite jord, det var så vi förstod var ärtorna kom ifrån! Då lekte det att de odlade ärtor. Senare så introducerade hans kompis Tompa komposten för honom, han var såld. Så när Lasse var 14 år så bestämde han sig för att bli trädgårdsmästare.

Han fick sin trädgårdsutbildning på Skillebyholms biodynamiska utbildningscentrum i Järna där det blev mycket kompost, morötter och ringblommor, en älsklingsblomma! - "Jag älskade allt, det blev en kärleksförklaring på nåt sätt, till och med stinkande nässelvatten. Morötter och kompost, det är livet det, ja mer morötter till mänskligheten".

Han fick sen möjlighet att åka till England och titta på trädgårdar, oj vad mycket vackert. Naturen är den store konstnären. - "När jag kom hem från England så var inte morötter så viktigt längre,det fanns så mycket mer".

Efter 5 år som trädgårdsmästare blev han uppringd av hovet som undrade om han ville ta sig an trädgården på Rosendal. Han svarade ja och - "vi kan göra om alltihop så det blir bättre". Och så blev det, efter några år sa det "poff" och Rosendal blev stället i Stockholm. Efter 21 år packade och flyttade Lars norrut till Ockelbo. Där växte Wij Trädgårdar fram kring den lilla Herrgården omgiven av skogar.

Tack för denna kärleksförklaring till trädgården.

 

Sten, torv och våtbäddar

 

Måndagen den 12 mars var Peter Knutson hos oss och berättar om uppbyggnaden och valet av växter i hans och Monias trädgård i Oxelösund.
Med bambustaket, japanska lönnar och stenlyktor har de skapat en trädgård som ger ett lite asiatiskt intryck. De vill på ett så naturligt sätt som möjligt skapa en trädgård med många rum och experimenterar med olika odlingsmetoder som våtbäddar, upphöjda torvbäddar och odling i ren sand. Peter berättade och visade hur en våtbädd är konstruerad och vilka material som används och även bra verktyg att ha till hands, framför allt när man sågar i torvblock som är ett bra byggmaterial för kanter. Han visade många vackra växter från trädgården som de började anlägga redan på mitten av 80-talet, och de rododendron som nu vuxit upp blir vackra uppstammade små träd.  Woodland och stenpartier får också plats i den lilla villaträdgården och vi fick se många vackra växter som väckte habegär.

Peter visade även hur har gjort sina tråg, lätta och de spricker inte över vintern. här kan ni se hur de är tillverkade.

https://drive.google.com/file/d/0B8wSWiwm_WABZ29ub1cwWmRzNEU/view

https://www.youtube.com/v/jV9gzHsrfkw

Tack för en inspirerande kväll

 

John Taylor

John Taylor känner vi igen från Malmö slottsträdgård och Malmö Gardenshow, han är även en flitig gäst i Svensk television.

Numera har han ett uppdrag på Tjolöholms slott, där han ska utveckla trädgården ytterligare och i Arts and Crafts anda. Det finns gamla ritningar som John vidareutvecklar och vi fick ta del av dem och hans egna tillägg till viss del av slottsträdgården.

Han visade också exempel på Engelska trädgårdar i Arts and Craft stil, så som: struktur, samarbete med arkitektur och design, och att det ska vara roligt menar han. T.ex. fina häck klippningar i repetitioner, symmetri och att just få ha lite ”fluff” lite här och var i häcken. Men avsikten är att vara strukturerad men ändå släppa in naturen lite grann. Ju mer han berättade med humor och passion om sin relation till trädgårdsodling så förstod alla att, här har vi framför oss en genuin och sann humanist.

- Alla växter har lika värde, jag vill ha mina grönsaker. Men ser jag inte en vallmo vid Midsommar så blir jag ”lessen”. Säger han med handen på bröstet!

Åter till Tjolöholm, John berättade att så här kommer det att se ut när han visade sin vision av Knutträdgården, då gick det ett glädjesus genom de 200 personerna i publiken. Man måste ta hänsyn till platsens själ menar han. John har verkligen hittat rätt.

FÖRBÄTTRA JORDEN OCH RENSA OGRÄS!

-Ja det kunde jag sagt från början och sen gått hem. Det är det som är viktigast.

- Ju mer vi är utomhus desto friskare blir vi menar han.

Tack John för en fantastisk kväll, den glömmer vi aldrig.

Vivi

Julrosor

Torsdagen den 23 november gästades trädgårdsföreningen av hortonom Carina Larsson.

Carina hade rest från Kivik till Halmstad denna regniga och mörka novemberkväll, för att delge oss sitt stora kunnande om julrosor (helleborus).

Vi fick ta del av julrosens spännande historia, dess släktträd och ursprung, och inte minst den flitiga användningen som medicinalväxt.

Sedan följde en spännande resa i förädlingens fascinerande värld. Vi fick en inblick i hur man tänker och agerar när man försöker ta fram nya spännande sorter med specifika egenskaper, såsom färger, blomningstid m.m. Allt detta till ett ackompanjemang av underbara bilder, som framkallade sprittande vårkänslor.

Vi var nog många som gick hemåt med anteckningar om nya plantor att prova i våra trädgårdar.

E.S

 

.

 

 

Flor og Fjære

Vårt besök av förbundsdirektör Inger Ekrém från  Riksförbundet Svensk Trädgård fick oss alla att önska att vi så småningom vill besöka detta paradis. Hennes resa till en trädgård där ingen kunde tro att något kunde växa, bild efter bild talade för sig själv om vilken enorm passion för blommor och grönt ägarna hade, och att kunna tänja på gränser av man kan odla. Från en vindpinad skärgårdsö till ett tropiskt paradis på några decennier. På ön Sør-Hidle 20 minuter med snabbåt utanför den norska staden Stavanger på norska sydvästkusten, ligger detta paradis som fått växa fram genom några decennier.
En ovanlig familjeägd trädgård på en vindpinad udde som blivit ett av Norges mest kända trädgårdsbesöksmål.

 

 

 

 

Spännande nävor

Ulla Hårde, journalist och författare, inbjuden för att berätta om nävor. Innan föredraget konstaterade Ulla Hårde att vi i Halmstad har ett fantastiskt fint bibliotek.
Hennes passion för nävor har resulterat i en bok, Nävor, dessvärre är den numera slutsåld på förlaget. Geranium är släktnamnet som betyder trana därför att fröställningen liknar en tranas huvud och näbb. Det finns ca 300 arter och det
finns en näva för varje plats i trädgården, vilket gör att man kallar den för trädgårdens bästa vän. Nävan används ofta som samplantringsväxt t ex döljer den ofta de kala stammarna på rosor och clematis. Nävorna bildar stora stånd och täcker med andra ord snabbt en kal yta i landet. Den kan med fördel klippas ned efter blomning så blommar den ytterligare en gång. Vissa nävor sprider sig villigt men frösår de sig på fel ställe är det bara att rensa bort eller ge bort dem. Den mest kände nävan är väl idag den blå Rozanne, Geranium ROZANNE Gerwat. Den blommar i väldränerad mark från juni och fram till dess frosten kommer. Den har blivit vald till århundradets perenn på Chelsea Flower Show. De nävor Ulla särskilt framhöll som odlingsvärda är bl a kashmirnäva, stor och liten flocknäva, blodnäva, armenisk näva, geranium magnificatum och nätnäva.
Till föreningens växtlotteri bidrog Ulla med flera nävor, Rosenlicht, St Ola och Sirak, vilket var uppskattat av åhörarna.

 

Medelhavspassion

John Rogers - Hur man lyckas få hem ett tre meter högt träd som handbagage

John Rogers har en särskild passion för och längtan till Medelhavet. John och hans fru tillbringar tillsammans en stor tid runt medelhavet och vi fick följa med till många vackra platser och botaniska trädgårdar vid Medelhavet i hans reseskildringar under kvällen. Det började utanför Barcelona i Salou där strandpromenader kantades av olika palmer, bland annat Trådpalmen som numera är döpt till "Trelleborgspalmen" som just John är känd för att introducerat i Sverige. Han visade bilder på gigantiska 1000 åriga klippta olivträd som var helt fantastiska.

Andra reseskildringen var runt Malaga med bland annat sina fina parker. En intressant reflektion var att många "idylliska" parker låg jämte en motorväg. Som det i rubriken står, "Hur man lyckas få hem ett tre meter högt träd som hanbbagage" berättade han att lyckan var stor när det träd som han klippt i tre bitar och plastat in så det gick ner i resväskan, så småning om blev tre träd när sticklinarna tagit sig.

Han visade även mycket som vi kan odla här och till och med så själva här hemma och få fin blomning. Det finns också en palm som vi kan odla på friland här, nämligen väderkvarnspalmen - Trachycarpus som tål 15 minusgrader. Under kvällen hann vi med både fikapaus och inköp av fina medelhavsväxter, John hade en hel del intressant med sig som det var stort intresse av att bära med sig hem. Framförallt blev vi inspirerade av att åka till många av dessa platser som han visat oss under kvällen, att få uppleva dem i verkligheten.

Tack John för en trevlig och givande kväll och för att du ställde upp med så kort varsel.

 

Tomater

Den 9 mars hade vi besök av Åke Truedsson som väl kan betraktas som Sveriges tomatguru. Han driver Tomatklubben, har en fröbank med ca 800 sorters tomater och bevarar gamla sorter och förädlar fram nya. Det var en fröjd att höra honom berätta om tomatens ursprung och historia och att få råd och tips om odling av tomater.

Åke inledde sin föreläsning med att konstatera att tomater tillhör våra viktigaste livsmedel. De innehåller antioxidanter, vitaminer och mineraler och kan ge ett visst skydd mot bl. a cancer och hjärt- kärlsjukdomar.

Tomaten har sitt ursprung i Anderna, i länder som Peru, Equador och Bolivia, där de växer vilt. Mexikanska azteker var duktiga odlare och började förädla tomater och på 1500-talet kom de till Europa via Spanien. I Sverige var vi inte mogna att odla och äta tomater förrän kring sekelskiftet 1900.

Man har förädlat tomater för att få små eller stora, man vill ha tidiga, man vill ha höga plantor eller buskiga, yrkesodlare vill ha hög avkastning och tomater som tål transporter. Ja, behoven och önskemålen om den perfekta tomaten är många. Åke visade härliga bilder på tomater med olika färger och former. Det finns tomater som är runda, platta, ovala eller ribbade. Färgen kan vara vit, gul, grön, ljusröd, mörkröda, nästan svart, enfärgade, tvåfärgade eller randiga och storleken kan variera från några gram till dryga kilot.

Ät mycket tomater! Tänk på barn och barnbarn – ha en skål framme med tomater, gärna körsbärstomater i olika färger. (Säg att de inte får äta dem, så går de säkert åt.) Av skörden kan du göra egen juice, puré eller ketchup. Det går också bra att torka tomater, särskilt de köttigare pastatomaterna, i ugnen i 50 grader med lite öppen lucka och fläkten på.

Så fick vi goda råd om själva odlandet och svar på många frågor. Så inte för tidigt! Använd perfekt såjord. När man krukat om småplantorna i bra jord är det viktigt med mycket ljus och med kyliga nätter (10-14 grader) för att få knubbiga plantor. 20-liters svarta krukor är bra. Stoppa ner plantorna djupt i krukan! Avhärda plantorna innan de sätts ut för gott. Svag näringslösning regelbundet, det ska vara gödning med låg kvävehalt och hög andel fosfor och kalium. Plocka inte bort blad på plantorna, det är bladen som samlar in näring och energi. Och glöm inte att prata med plantorna och klappa dem lite!

En mycket matnyttig och trevlig tomatkväll!

Föredrag

Att inreda med växter

Linda Schilén,

16 februari. Stadsbiblioteket, Halmstad

Linda berättade om hur hon blev alldeles betagen av blommor när hon blev med hus och tillhörande trädgård. Från att varit flygvärdinna så utbildade hon sig till trädgårdsmästare och jobbar nu mest med föredrag som ska inspirera. Och inspirera gjorde hon verkligen, hon öppnade alla våra sinnen, och nu vet vi varför vi behöver växter runt omkring oss. -"Mormorsväxter är trendigt nu, och dekorera med små växter som till exempel till en bordplacering blir trevligt". Hon gav tipps om hur vi ska sköta många av våra inomhusväxter. Nu vet vi också vad vi kan använda en bordspegel till, -"Sätt snödropparna i en liten vas på en spegel så blir det så här fint".

Tack Linda för ett härligt inspirerande föredrag.

Feng Shui

 

Gudrun Bengtsson har fått förhinder och kan inte komma som var tänkt. Annelie Stemberger som är certifierad feng shui konsult efter studier vid Feng Shui Harmony Designs feng shui konsultskola med Gudrun Bengtsson som lärare. Det är också Gudrun Bengtsson som har rekommenderat henne. Annelie håller föreläsningar och kurser och gör feng shui konsultation hemma hos den som så vill.

Annelie leder oss genom ett bildspel in i en värld där trädgården får en djupare mening, där balans och harmoni råder bland färger, former, symboler och material. Hon visar även bilder från sin egen feng shui trädgård. Hon designar hem, företag och trädgårdar enligt den österländska läran och levnadskonsten som hjälper oss att förstå hur allt i omgivningen hänger samman och påverkar oss.  

Fika ingår i pausen. Välkomna 

 

Med stöd av kulturnämden i Halmstads kommun 

 

Peter och Tony

Från knytkalasplanteringar till utställningsträdgårdar

med Peter och Tony

Peter Bengtsson och Tony Johansson besökte oss 11 oktober och berättade med stort engagemang för oss om sin vurm för trädgård och odling och om sitt samarbete efter Trädgårdskampen i TV.

Vi fick följa med till deras trädgårdar – Peters i Ysby nära Laholm och Tonys i Egypten nära Hällingsjö. Peter ”blev med trädgård” och började gräva, ville åstadkomma konstnärliga uttryck i sin trädgård, vurmar för processen och för att ha händerna i jorden. Tony är mer systematisk, testar fröer från hela världen, testar var på tomten olika växter trivs bäst. Han är, kort sagt, lite nördig.

Peter älskar slumpen och låter den ofta styra. Till exempel när han fått ett uppdrag att göra en utställningsträdgård i Margretetorp och sprang på en gammal gödselsprätt som visade sig kunna bli en utmärkt mobil trädgård. Den kunde han ju sedan köra runt och visa upp på flera håll. Eller när han körde förbi rivningshus och bytte till sig gamla fönster mot marsipantårtor och sedan byggde växthus av fönstren.

Tony visade oss, som han sa, ”nördiga grejer”, som inte Peter har. Härliga bilder på fylld blodört, halvfylld ungersk blåsippa, guldfiskhjärta, lunddocka, bergsvallmo och andra rara skönheter.

Tillsammans har de efter Trädgårdskampen med framgång deltagit utställningar och mässor. Västkustens sandstrand flyttades till Älvsjömässan, där ”Längtan till havet” gav en silvermedalj, på Liseberg gjorde de en ”Blomsterkarusell”, och på Malmö Garden show en engelsk park. En flygel kan fyllas med blommor och bli pianobar, ja fantasin har inga gränser.

Sist men inte minst fick vi gissa vikten på en pumpa av märket ”Atlantic giant” som Tony odlat och som körts in på säckakärra. 49,5 kg! Ingen dålig avslutning på en entusiasmerande och inspirerande kväll!

 

 

Peter Linder

Vackra träd och buskar till din trädgård

Måndag 19 september kl. 18.30 – 20-30 Stadsbiblioteket, Halmstad. Entré 50 kr

 

Peter Linder är  trädgårdsingenjör och driver en egen plantskola för ovanliga träd. Linders Plantskola ligger utanför Hörby, mitt i Skåne och på gården bygger Peter också upp ett arboretum med spännande träd. Han kommer att berätta om några favoritträd som passar i normala trädgårdar och om hur man kan stamma upp buskar till småträd. Exempel på spännande ätliga buskträd utlovas också.

Peter har även med växter som är till salu under kvällen.

Önskas något särskilt kan ni maila någon dag innan. Sortlista finns på hemsidan: www.lindersplantskola.se

Fika ingår i pausen. Välkomna 

Med stöd av kulturnämden i Halmstads kommun.

Anders Wirdheim

Intresset var stort och det blev en trevlig kväll, 120 personer kom till biblioteket den 14 april för att höra Anders Wirdheim berätta om fåglar och fjärilar i våra trädgårdar.

En fågelrik trädgård är en trädgård rik på mycket annat liv. Amiralfjärilen sitter i ett frostfritt skrymsle och kommer fram på våren. -”En fågel och fjärilsrik trädgård har också mycket att uppleva” menar Anders ”Rum, gärna lite skit i hörnen om man får säga”.

Sveriges populäraste fågel genom omröstning blev inte helt oväntat Koltrasten. Men då ska man veta att för hundra år sedan var Koltrasten ny i stan. Ännu en fågel som kommit in till stan är Sädesärlan. Rödhaken har blivit övervintrande och även nu häckande, en trogen följeslagare under trädgårdsarbetet både vår och höst.

Betydelsefullt för fåglarna är att ha buskage med bär, såsom liguster, rönn, fläder och aronia. Blomprakt ger insekter, som ger fåglar.

Anders avslöjar att om man har en Talgoxefamilj i trädgården så är det en ganska bra försäkring att få en fin frukt, de är mästare på att ta rönnbäsmal och annat. Ungarna får mat ungefär 150 gånger per dygn, det blir runt 30 000 larver och insekter per kull.

Sammanfattningsvis -”Slutna och öppna ytor- buskar och bär. Blommor som perenner, kryddor och gärna en vattenspegel, sen är det bra att ha lite skit i hörnen. menar Anders, t.ex. tistlar så kanske Steglitsen dyker upp”.

 

Eva Robild

 

Onsdag 16 mars.på Stadsbiblioteket Halmstad fick vi besök av mångsidiga Eva Robild från Höganäs. Hon berättade och visade bilder om hur enkelt det är att odla i pallkragar, allt från graffittimålade i bostadsområden till snyggt komponerade kragar i offentliga parker. –”Det är så härligt att kunna plocka något till varje måltid, då känner jag mig rik” Det handlar om att lär sig att skörda, man frågar helt enkelt trädgården. Vad har du att bjuda på idag? Många tipps och råd för så stor skörd som möjligt och lite om hennes experiment med kikärtor som hon lyckats med.

Som bonus berättade hon om brännässlan som är en av våra viktigaste kulturväxter. Vår näringsrikaste vilda växt har blivit modern igen och används i salvor, choklad, kakor, glass och öl. –”Torka nässlor så har du hela året som ett näringsrikt pulver at strö på din mat” 

 Tack Eva för en trevlig och inspirerande kväll.

 

Låt det blomma!

 Det gick ett sus bland publiken varje gång det byttes bild på vackra blomsteruppsättningar.

Många hade kommit till Biblioteket för att lyssna på Gunnar Kaj. När han började med att berättade att han inte är utbildad florist utan bildlärare, och att allt började när han blev med trädgård, så var det många som blev förvånade. Han gav bort buketter och gjorde arrangemang till vänner och bekanta osv. Sen blev det Nobelfesten, och det ser lättare ut än vad det är, menar han. Planering, tänka ut och skissa, ett bra tema och skapa en helhet. –”Sen ska man få allt att fungera också, det är svårt”.

Gunnar fick frågan om hur han får alla sina idéer. Han tittar uppåt och säger, -”Öppna upp, låt det regna ner från himlen”. Naturen är också den stora inspirationen, -”där är mästaren”. Närheten mellan jord och bord.

Gunnar lägger handen på hjärtat och ler, -”Det svider här när det blir snyggt”


Henrik Zetterlund

"Bland snödroppar, julrosor, höstkrokus och äpplen          i Kaukasus".

Onsdag 21 oktober kl. 18.30 

Stadsbiblioteket Halmstad

 

Kaukasus har lämnat massor av viktiga växter till våra trädgårdar men det finns mycket kvar att introducera. Dess växter syns särdeles anpassningsbara till nordiska trädgårdar. Henrik kommer att visa bilder från fyra resor till Kaukasus där Europa möter Asien. Vår i Georgien, sommar runt bergen Kazbek och Elbrus (Europas högsta berg) och höstbilder från en fröinsamlingsexpedition till den ryska sidan. Henrik Zetterlund, hortikulturell intendent i Botaniska trädgården, är känd för sin stora kunskap om praktisk trädgårdsodling. Han har samlat många sällsynta växter till Botaniska trädgården. Henrik har mer än fyrtio års erfarenhet av vilda växter från hela världen men just de från Kaukasus tycks han skatta högst. ”Jag är ständigt på jakt efter nya växt-upplevelser som jag gärna vill dela med mig av”.  

Stora trädgårdsdrömmar i små trädgårdar

 Christel Kvant

Små rum och mysiga sittplattser visade Christel Kvant bilder på och berättade också att det är mysigt att få odla egna grönsaker i korgar och stora krukor, mer än vad man tror kan man ha  även i en liten trädgård. Hon gav många tips på hur man ut­nyttjar ytan och får en trädgård som är både vacker sommar som vinter. 
 
 

Kenneth Lorentzon


Vackra och annorlunda träd pratade Kenneth entusiastiskt om på Stadsbiblioteket den 14 april. Han berättade om Lönn och Korkträd och om barrträdens vackra elegans. "Historien bakom växten är också intressant, vem man har fått den av". menar Kenneth. Ett minne.

Det gick inte att ta miste om hur fascinerad han är över Magnolior och Rododendron. Han beskrev egentligen Rododendron som en "Vulgoplanta"  de är mest kompakt och ser ut som blomkålshuvud. - "men man blir förälskad när när man hittar en snygg Rododendron där bladutspringet är vackert som en blomma".

Han visade oss också en snygg Syren som blommar vid Midsommar med doft av viol, Nejliksyren - Syringa tigerstedtii, "Det är en härdig syren som lätt klarar - 45 grader och blir lagom stor, runt 3 och en halv meter hög och vid. Växer i Arboretum Mustila i Finland så den är odlingsvärd här" 

Kenneth hade med sig växter som några blev lyckliga ägare till, nu har de en historia bakom sin växt och när de går förbi den hemma så kommer de att komma ihåg denna kväll och Kenneth Lorenzon. 

 

Vintergott

En heldag för medlemmarna med storartad underhållning

Det blev som väntat en storartad dag för våra medlemmar där Tareq Taylor inledde och berättade med mycket humor och lite allvar, om en fantastisk känsla hur det är att känna sig annorlunda. Om minnena från sin barndom, om kärleken till morföräldrarna som betytt så mycket för honom. Hur han redan som liten fått experimentera i köket hemma i lägenheten i Malmö, där hans mamma gav honom fria händer. Inspirationen hämtade han från mammas svenska husmanskost, pappas arabiska kök och morfars brittiska.

En av Sveriges mest populära kockar stod framför oss och berättade med sådan värme och entusiasm så man ville inte att han skulle sluta!

Tareq avslöjar också att han sällan har några skrivna recept i sina olika program, han skapar utifrån det som finns på platsen. ”Ogräs i en omelett kan bli hur gott som helst, bara man har bra råvaror” Så berättade han en kul historia när han visat sin dotter vad som är ätligt i gräsmattan. Det finns alltid något man kan äta.

Fika  kom från Konditori Regnbågen
Lunch
Rotfruktsoppa med ostronskivling topping.
Lokalodlad från Fungigården i Harplinge
 
Till det serveras Bäckabröd.
Traditionellt Småländskt skållebröd, bakat i vedeldad stenugn från Bäckhästen.
Smör och Philadelphia
 
Ebbas café & catering, Lilla Böslid

  

Efter en god lunch fick vi veta hur det kan vara att sköta en biodling. Lars Anders Olsson guidade oss fram tills vi kan slunga och fylla på honung i burkar. ”Ha gärna en mentor som vägledare och fråga om råd” menar Lars Anders. ”Inte två stycken, då kan det bli olika åsikter om saker och ting och då blir det problem”

Sen var det dags för Sara Bäckmo ’Skillnadens Trädgård’. Hon har gjort stor succé på sociala medier och har följare i hela landet. Odlings TV - där hon menar ”Kan jag så kan alla odla”.

Fantastiskt inspirerande och givande att få höra om hennes energi och engagemang att få till ’Ett småländskt trädgårdsskafferi.

Vi fick höra om vägen till hennes nyligen avslutade odlingsprojekt, nämligen förra årets självförsörjning med grönsaker under sju av årets månader. Det var ingen tvekan om att vi alla kände, att det är genomförbart om vi bara vill. Alla grönsaker hennes trebarnsfamilj ätit under juni-januari har kommit från det småländska trädgårdsskafferiet. OCH det projektet skapade hon under en tid i livet då hon arbetade både heltid och deltid. Var höggravid, nyförlöst och ammande. Samtidigt påpekar hon att hon aldrig mått bättre själsligt än någonsin förr i livet.

Ett tips är att inte så allt på en gång utan ”så lite och så ofta” då blir det bra skörd med lagom mat hela tiden.

Tack alla för en fantastisk dag.

                                                                                                                                               

Adventsmys på Biblioteket

 

Kattis från Lilla Hults plantskola utanför Ängelholm gästade oss den 27 november. Med van hand visade hon oss hur man gör fina arrangemang till Advent och Jul. Hon betonade vikten med lekakulor i sina krukor, det behövs för dreneringen. Lilla Hult driver upp sina hyacinter själva och det är av mycket fin kvalitet, ”Sen är det en smaksak om man ska visa lökarna eller ej” fniss 

Kattis fick frågan om hur mycket man ska vattna hyacinterna. ”Det beror på, vi vattnar före de kommer ut i butik sen får de inte så mycket mer förrän de börjar blomma” Det finns multilökar och vanliga hyacinter. Sen finns de också multiamaryllis och den gick först på bordet med lotterivinster. 

Trenden nu är att det ska se så enkelt ut som möjligt – tillbaks till naturen. Det bästa är om det ser ut som att det är egenhändigt gjort. ”Som här tex”. Kattis tar fram en liten svampkorg och visar hur man enkelt kan sätta ner en julros, hyacinter och en murgröna. ”Ett sådant arrangemang står sig ända fram till nyår då man kan byta ut en del om man vill, har tänkt mig att den kan stå på trappan ute” säger Kattis.

Efter Glögg och pepparkaka i pausen visade Kattis hur vi kan göra snygga snittblomsarrangemang, ” En viktig detalj är oasisen, att ni blötlägger den i god tid före och att den är ny” menar Kattis.

Någon frågade om det ska vara varmt eller kallt vatten till rosor. ”Det är bra om man tänker på att hårdstjälkade blommor som tex rosor ska ha varmt vatten första gången och snittas med en bra kniv” sa Kattis och visade hur hon snittar en ros och sticker ner i en fin kruka tillsammans med nejlikor, gerbera och mossa.

Nu kan det bli Jul.

 

 

 

 

Och med detta

vill vi önska

en riktigt

God Jul

och ett härligt

Gott Nytt

Trädgårds

År 


Jonas Borssén gav publiken goda råd om hur vi bäst får våra Chilifrön att gro samt hur vi sen tar hand om vår skörd, på Halmstad Stads bibliotek den 4 november.

Han berättade hur vi gödslar bäst och lite om korspollinering. För korsar sig med varandra gör en del sorter, en som ibland brukar vara mild blir överraskande helt plötsligt ganska så stark.

En tidig sådd behövs för dem som tar lång tid på sig för att ge frukt och ett hett tips är att ge plantan en liten chock kyla så den inte ränner iväg och blir långrankig, ”det räcker med att öppna fönstret en liten stund” berättar Jonas.

Ibland är det också nödvändigt att ruska på plantan så att man får igång pollineringen så fruktsättningen kommer igång.

Jonas rekommenderade också att nypa av de första frukterna, det ökar tillväxten på plantan och ger större fruktsättning.

Många goda råd om hur vi så småningom tar hand om vår skörd, så som att: rosta, röka, konservera och hur vi gör god chiliolja var mycket välkommet för många. 

Sen kan man smaksätta gelén, äppelmoset, de inkokta päronen och naturligtvis en god chutney med Chili också.

Eller vad sägs om att smaksätta vodkan, ”det kan bli en kul sysselsättning att smaka av så det blir lagom” menar Jonas.

 

Karin Berglund

 

 Karin Berglund inledde sitt föredrag på Torsdagskvällen med att berätta om dofter i trädgården.

"Hemma hos mig har jag alltid något som doftar, spelar ingen roll var i tiden man befinner sig". Snödroppar har en varm, intim svag söt doft. rosor, nejlikor och irisar, alla har de sin egen speciella doft. Blommorna är som parfymer, en del måste man gå nära intill medens andra sprider doft långa vägar, som nattviolen på kvällen kommer det pustar, pustar och pustar från.

Hon beskriver också hur hon går fram och tillbaks vid sin Jasminbuske så att doften ska fastnar i håret och kläderna.

Om hur romantikern ser en nära kusin när han tittar en blomma i ögat, känner igen en bit av sig själv, en identifikation, och man börjar pratar med blommorna.

När man som trädgårdsjournalist tröttnat på att skriva om hur man gör erkänner Karin, då kan man skriva om allt det andra runt omkring som man upplever, allt det vackra som tex mossan på Villa D'Este, eller om konsthistoriens blommor som avbildats, "Sånt är ju också roligt att snöa in på".

Karin berättar vidare om sin senaste bok, där hon har samtalat om trädgård med konstnärer, författare, landskapsarkitekter och andra med skapande yrken, hur olika deras syn på trädgård är. "Trädgårdsmänniskor är så intressanta och vackra"

Tack Karin för en trevlig kväll.

Rosor

Måndag 26 maj kl. 18.30, Stadsbiblioteket Halmstad

  En ljuv rosendoft en kväll i maj välkomnade besökarna på Stadsbibliotekets när Håkan Gidestrand berättade om hur han lyckas med dessa romantiska skapelser. Detta enorma intresse för storblommiga och doftande rosor har gjort att Håkan nästan bara har rosor, ja en och annan riddarsporre, brudslöja och lavendel kan finnas också. Annars påpekade han själv att han inte är någon rosodlare men vi som var där och fick njuta av hans eget framdrivna rosor för kvällen var av annan åsikt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Och vad gör man då med alla dessa rosor, jo man binder kransar och brudbuketter och plockar så många man kan för avnjutning till eftermiddags fikat för ju mer man klipper ju mer blommar de berättade han. Fast han är ingen florist, men o så vackra arrangeman vi fick se.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lite om odling, framförallt Håkans tre tipps:

 

Plantera djupt med en liten grop runt, där du kan vattna i.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beskär hårt och tidigt, vänta inte till musöronen på björken, i år var det alldeles försent.

 

Gödla mycket, och framför allt rejält med vatten behövs hela sommaren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Då får vi lön med underbara blommor.

 

Gå in på hans blogg och kika vidare på hans fina skapelser.

 

Klicka på bilden eller länken nedan så kommer du dit.

http://maleviksrosentradgard.blogspot.se

 

 

Odla gourmetgrönsaker.

 

Om detta ämne talade Lena Israelsson för ett stort antal

intresserade besökare den 11 mars, på Stadsbiblioteket i Halmstad. Lena har skrivit ett antal böcker om grönsaksodling och på ett kunnigt och informativt sätt berättade hon om sitt stora intresse för att odla sina egna grönsaker.

Att odla i upphöjda bäddar har många fördelar, på en liten yta kan man odla ett flertal grönsaker, som sallad, morötter, kål och få plats med en och annan blomma.

I de så populära pallkragarna får det plats mycket. Viktigt är att göra ett gott förarbete med jord och gödsling.

Lena uppehöll sig vid mullämnen, att ta till vara det som är nedbrutna växtämnen, som ogräsrens, gräsklipp, löv och tång, det finns mycket att ta till vara och kompostera, för att sedan använda som jordförbättring. Bred ut gräsklipp runt växterna. Grundgödsla på våren med kogödsel eller hästgödsel, inte hönsgödsel som är för starkt. Använd ”Guldvatten” (urin) 1 del urin och 9 delar vatten. Lägg nässlor och vallört i vatten och när det börjar lukta, ta bort växtdelarna och använd vattnet till att gödsla med. Så kom Lena med förslag på olika odlingsvärda växter för köksträdgården. Hon menar också att vi äter skrämmande lite bladväxter. Rekommenderar att använda en salladsslunga.

Sallad ”Little Gem” Störböna ”Blauhile”, Sockerärta ”Carouby de Maussarie”

Vaxsockerärt ”Märta”. Svartkål och grönkål rekommenderades varmt, ett tips från Lena och från åhörare, att göra chips av dessa kålsorter. Kinesisk slanggurka ”Syou Long”, Vintersquash ”Kroshka” och ”Potimarron”.

Om potatis, det finns nästan ingen potatissort som klarar angrepp från bladmögel. Sarpo mira den enda som är bladmögelresistent, en tidig potatis.

Tomat ”Mei Wei” mycket god och smakrik. Chili ”Black Jalapeno” och ”Bishops Crown”

Lena påminde om perenna köksväxter vi glömmer, trädgårdssyra, ramslök och piplök.

Bär och frukter nämndes också. Havtorn och blåbär samt den äkta Kvittern,

blir som ett litet vackert träd.

Efter en rolig och lärorik kväll går vi hem med tankar om det som nu stundar

med arbetet i trädgården och det vi här blivit inspirerade av.

 

Nya Perenner

Halmstads stadsbibliotek den 10 februari.

Jonas Bengsson - Nya Perenner

150 personer kom till Klarasalen för att lyssna på Jonas när han berättade om sitt arbete med är att provodla och se vad som är odlingsvärda perenner för Svenskt klimat.

Trender eller ej, en stor glansperiod har det i alla fall varit för Alunrot eller Heuchera som det vetenskapliga namnet är, berättade Jonas. Det finns ett hundratal olika bladvarianter och det är mest det man odlar dem för, men det är inte alla som klarar att övervintra bra här. Några nya sorter där blomningen även är vacker kommer, de ska vi leta efter i plantskolorna till våren.

Men om man pratar om trender i trädgården så är det just nu växter som skiftar i nyanser under blomningstiden. Tex. Blommor vars färg skiftar under åldrandet och går över i annan färg eller ljusnar, även blad som skiftar i färg under säsongen.

Jonas berättade också om den vackra Solhatten, eller Rudbeckior som många kallar dem. Echinacea finns i många olika sorter och det blir fler och fler som lanseras på marknaden för varje år men det är inte alla som överlevnaden är som önskat i våra rabatter. En som är riktigt snygg och bra är ’Virgin’ tycker Jonas. En vit blomma med många smala tätt sittande kronblad vars spets längst ut skiftar i grönt.

Jonas visade många trevliga perenner och berättade om deras fördelar, några av dem som han verkligen rekommenderade och som växer bra här är Kalimeris icica ’Madiva’, Fjäder aster med ljusblå blommor och lång blomningstid.

En annan perenn är Gymanster savatieri, en trevlig liten lätt marktäckare med vackra nästan vintergröna blad, den får söta prästkrageliknande blommor och är helt försjusande.

- Tänk om det så småningom förädlas fram sortnamn på den, då får vi kanske ’Elitgymnaster’ i trädgården om några år, berättade Jonas.

 

Lundväxter

Den 24 september var Owe Jaktlund hos oss och berättade och visade fina bilder om sina favoriter i trädgården, nämligen lundväxterna. Det var många skönheter och listan blev lång för habegäret blev stort.
Till våren blir det att inhandla de som blev egna favoriter av många.
Här nedan är några godingar som är enkla att odla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vitsippa "Blue Eyes" och Majviva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gullflocka - Hacquetia epipactis "Thor"

Anders Kjellsson

Se din trädgård med nya ögon.

 

Anders Kjellsson gästade Hallands trädgårdsförening den 22 april. Inför en fullsatt Klarasal på biblioteket i Halmstad, berättade Anders om sitt tidiga intresse för växter och hur han via flera utbildningar, bl.a i England, nu har en plantskola, ”Frodas”, vid Hornborgasjön, i en företagsby som heter Bolum Horisont. Se deras hemsida. www.bolumhorisont.se

Efter denna inledning kom Anders in på det som är hans speciella intresseområde. Ätbara växter och makalösa smakupplevelser. Med hjälp av bilder och ett starkt kroppsspråk berättade han om olika växter som många av oss nog kan tänka pröva. Några exempel:A. Kjellsson

Mini Kivi, ätbara både blad och frukt. Mahonia, en järnekslik buske med blå bär, syrliga, saft på blommorna, som fläder. Aronia, bra buske att odla, vacker hela växtperioden, nyttiga bär. Judasträdet har ätbara blommor. Vårsköna, smakar gott både blommor och blad, klarar skuggiga lägen. Berberis Coriana, ätbara blommor, fina att torka. Mullbär, dess frukter är goda att äta och fina att torka.

Anders har i sin bok ”Skörda nya smaker” flera exempel på både ätbara växter och hur man kan använda dem i matlagningen. En rolig och inspirerande kväll.

Pelargonträffen 12 mars -13

Om Pelargoner, Veronica Olsson, tisdagen den 12 mars, 2013.
Pelargoner - Historia, sorter och lite om förökning. Det berättade Veronica Olsson från Glumslöv om, entusiast och verksam i Pelargonsällskapet.
Veronica beskrev många av våra pelargoner som hon också visade bilder på, det finns olika grupper så som sonale, formosum, vildpelargoner och fingerpelargoner mm. Hon beskrev de första doftpelargonerna som många av oss känner till.
Rosengeranium eller Doktor Westerlund som den också kallas kom först till Chelsea Garden i London 1774 innan Doktor Westerlund i Enköping fick den och använde den för att friska upp luften på sin mottagning. Den kallas därav också för ’Hälsoblomman’.
Pelagrgonium fragrans kom till Sverige först via Vitryssland och därför kallas den ibland för ’Mormorsblomman’ eller ’Svenskblomman’, en frisk doft har de små sammetslena bladen.
Veronica berättade att man kan äta i stort sett alla pelargoner, men man ska vara försiktig med Pelargonium grossularioides som i och för sig doftar underbart av kokos men den bör man undvika om man är gravid för den är fosterfördrivande.
Om man har en högvuxen pelargon så kan man nästan vara säker på att det är en gammal sort, Mårbacka, Auguta och många fler.
Sen är ju pelargoner mer än blommor, blad med avvikande former och färger hör också till gruppen som har gamla anor. Det finns massor av variation på bladen som många pelargonentusiaster vill föröka vidare på och det kommer nya sorter hela tiden.

Avslutningsvis så fick vi frossa i Veronicas sticklingar som vi blev lyckliga ägare till.

Lars Tejler

Vi startade året med en föreläsning av Hortonom Lars Tejler från Ätradalens Trädgård  
Temat och rubriken "Vad vi behöver veta om jord"
Lars berättade först från ett historiskt perspektiv om jordens tillkomst, om istidens återtåg och vad som utifrån detta blev det som vi nu har som jord, sten, berg, morän och mossar. Om organiska och oorganiska jordarter.
En underhållande och lärorik kväll på biblioteket i Halmstad.