background

Evenemangskalendern

kalender                                                                

 

 

Lars Krantz

Mitt trädgårdsliv
Klarasalen i Halmstad stadsbibliotek var nästan fullsatt när Trädgårdsmästare Lars Krantz kom och föreläste denna vårkväll. - "Ja hur blir man då trädgårdsmänniska? Är man en produkt av arv och miljö? Näe, inte när det gäller mig". Han visar upp en bild av betong och byggmaskiner. - "Här växte lille Lasse upp, bland byggarbete och kaos". Barnen på gården hade ärtkrig och så småningom så grodde ärtorna där det hamnat i lite jord, det var så vi förstod var ärtorna kom ifrån! Då lekte det att de odlade ärtor. Senare så introducerade hans kompis Tompa komposten för honom, han var såld. Så när Lasse var 14 år så bestämde han sig för att bli trädgårdsmästare.

Han fick sin trädgårdsutbildning på Skillebyholms biodynamiska utbildningscentrum i Järna där det blev mycket kompost, morötter och ringblommor, en älsklingsblomma! - "Jag älskade allt, det blev en kärleksförklaring på nåt sätt, till och med stinkande nässelvatten. Morötter och kompost, det är livet det, ja mer morötter till mänskligheten".

Han fick sen möjlighet att åka till England och titta på trädgårdar, oj vad mycket vackert. Naturen är den store konstnären. - "När jag kom hem från England så var inte morötter så viktigt längre,det fanns så mycket mer".

Efter 5 år som trädgårdsmästare blev han uppringd av hovet som undrade om han ville ta sig an trädgården på Rosendal. Han svarade ja och - "vi kan göra om alltihop så det blir bättre". Och så blev det, efter några år sa det "poff" och Rosendal blev stället i Stockholm. Efter 21 år packade och flyttade Lars norrut till Ockelbo. Där växte Wij Trädgårdar fram kring den lilla Herrgården omgiven av skogar.

Tack för denna kärleksförklaring till trädgården.