background

Evenemangskalendern

kalender                                                                

 

 

Pelargonträffen 12 mars -13

Om Pelargoner, Veronica Olsson, tisdagen den 12 mars, 2013.
Pelargoner - Historia, sorter och lite om förökning. Det berättade Veronica Olsson från Glumslöv om, entusiast och verksam i Pelargonsällskapet.
Veronica beskrev många av våra pelargoner som hon också visade bilder på, det finns olika grupper så som sonale, formosum, vildpelargoner och fingerpelargoner mm. Hon beskrev de första doftpelargonerna som många av oss känner till.
Rosengeranium eller Doktor Westerlund som den också kallas kom först till Chelsea Garden i London 1774 innan Doktor Westerlund i Enköping fick den och använde den för att friska upp luften på sin mottagning. Den kallas därav också för ’Hälsoblomman’.
Pelagrgonium fragrans kom till Sverige först via Vitryssland och därför kallas den ibland för ’Mormorsblomman’ eller ’Svenskblomman’, en frisk doft har de små sammetslena bladen.
Veronica berättade att man kan äta i stort sett alla pelargoner, men man ska vara försiktig med Pelargonium grossularioides som i och för sig doftar underbart av kokos men den bör man undvika om man är gravid för den är fosterfördrivande.
Om man har en högvuxen pelargon så kan man nästan vara säker på att det är en gammal sort, Mårbacka, Auguta och många fler.
Sen är ju pelargoner mer än blommor, blad med avvikande former och färger hör också till gruppen som har gamla anor. Det finns massor av variation på bladen som många pelargonentusiaster vill föröka vidare på och det kommer nya sorter hela tiden.

Avslutningsvis så fick vi frossa i Veronicas sticklingar som vi blev lyckliga ägare till.