background

Evenemangskalendern

kalender                                                                

Tusen trädgårdar
28 juni kl 10-17

 

Nya Perenner

Halmstads stadsbibliotek den 10 februari.

Jonas Bengsson - Nya Perenner

150 personer kom till Klarasalen för att lyssna på Jonas när han berättade om sitt arbete med är att provodla och se vad som är odlingsvärda perenner för Svenskt klimat.

Trender eller ej, en stor glansperiod har det i alla fall varit för Alunrot eller Heuchera som det vetenskapliga namnet är, berättade Jonas. Det finns ett hundratal olika bladvarianter och det är mest det man odlar dem för, men det är inte alla som klarar att övervintra bra här. Några nya sorter där blomningen även är vacker kommer, de ska vi leta efter i plantskolorna till våren.

Men om man pratar om trender i trädgården så är det just nu växter som skiftar i nyanser under blomningstiden. Tex. Blommor vars färg skiftar under åldrandet och går över i annan färg eller ljusnar, även blad som skiftar i färg under säsongen.

Jonas berättade också om den vackra Solhatten, eller Rudbeckior som många kallar dem. Echinacea finns i många olika sorter och det blir fler och fler som lanseras på marknaden för varje år men det är inte alla som överlevnaden är som önskat i våra rabatter. En som är riktigt snygg och bra är ’Virgin’ tycker Jonas. En vit blomma med många smala tätt sittande kronblad vars spets längst ut skiftar i grönt.

Jonas visade många trevliga perenner och berättade om deras fördelar, några av dem som han verkligen rekommenderade och som växer bra här är Kalimeris icica ’Madiva’, Fjäder aster med ljusblå blommor och lång blomningstid.

En annan perenn är Gymanster savatieri, en trevlig liten lätt marktäckare med vackra nästan vintergröna blad, den får söta prästkrageliknande blommor och är helt försjusande.

- Tänk om det så småningom förädlas fram sortnamn på den, då får vi kanske ’Elitgymnaster’ i trädgården om några år, berättade Jonas.