background

Evenemangskalendern

kalender                                                                

 

 

Anders Wirdheim

Intresset var stort och det blev en trevlig kväll, 120 personer kom till biblioteket den 14 april för att höra Anders Wirdheim berätta om fåglar och fjärilar i våra trädgårdar.

En fågelrik trädgård är en trädgård rik på mycket annat liv. Amiralfjärilen sitter i ett frostfritt skrymsle och kommer fram på våren. -”En fågel och fjärilsrik trädgård har också mycket att uppleva” menar Anders ”Rum, gärna lite skit i hörnen om man får säga”.

Sveriges populäraste fågel genom omröstning blev inte helt oväntat Koltrasten. Men då ska man veta att för hundra år sedan var Koltrasten ny i stan. Ännu en fågel som kommit in till stan är Sädesärlan. Rödhaken har blivit övervintrande och även nu häckande, en trogen följeslagare under trädgårdsarbetet både vår och höst.

Betydelsefullt för fåglarna är att ha buskage med bär, såsom liguster, rönn, fläder och aronia. Blomprakt ger insekter, som ger fåglar.

Anders avslöjar att om man har en Talgoxefamilj i trädgården så är det en ganska bra försäkring att få en fin frukt, de är mästare på att ta rönnbäsmal och annat. Ungarna får mat ungefär 150 gånger per dygn, det blir runt 30 000 larver och insekter per kull.

Sammanfattningsvis -”Slutna och öppna ytor- buskar och bär. Blommor som perenner, kryddor och gärna en vattenspegel, sen är det bra att ha lite skit i hörnen. menar Anders, t.ex. tistlar så kanske Steglitsen dyker upp”.