background

Evenemangskalendern

kalender                                                                

 

 

Bilder från Göteborgsresan 1 juni 2019

Vi började dagen på Tjolöholms slott. Trädgården vid slottet återställs nu till forna dagars prunkande Arts and Crafts-trädgård. Vi blev indelade i tre grupper och fick en guidad rundtur.

Tjolöholm 2019-0601 DSC02115s

Min grupp blev guidad av Chefsträdgårdsmästare Eva Rosén.

Läs mer: Bilder från Göteborgsresan 1 juni 2019

Bilder från Italienresan 2019

 
Villa Lante, onsdag den 24 april 

Renässansträdgården Villa Lante som ligger högst upp i den lilla bergsstaden Bagnaia.

Villa Lante 20190424 DSC00505s

Vid ingången till trädgården möts man av denna fontän.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer: Bilder från Italienresan 2019

Österlenresan 2018

Österlenresan 2018

Intresset för resan var stort, så stort att vi körde med två bussar och var 97 personer på resan. Vårt första stopp var Trädgårdspaletten i Malmö. Här besökte vi ett familjeföretag som är en unik kombination mellan botanisk trädgård och handelsträdgård. 

Trädgårdspaletten 180616 DSC01419s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När vi anlände fick vi information av 3:e generationen i familjen som driver denna plantskola.

Läs mer: Österlenresan 2018

Trädgårdsresa till Varbergstrakten

Höråsen 2017-0820-033s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Första besöket gick till Höråsens Plantskola som ligger i en vacker lummig miljö nära Tvååker. Där fanns det gott om plats att sitta och fika bland växterna. 

Läs mer: Trädgårdsresa till Varbergstrakten

Englandsresan 2017

 

Den 9 juli 2017, kom 36 nöjda resenärer hem från en resa full med nya intryck och idéer från de fantastiska trädgårdar som besöktes i England. Här är lite bilder från resan och de trädgårdar som besöktes.

Här är vi, på väg hem efter sista trädgårdsbesöket.

DSC05325s

 

Läs mer: Englandsresan 2017

Kinnekulleresan 2016

160619-Guldsmedsgården-3325

Den 18 juni åkte 83 medlemmar i Hallands trädgårdsförening mot Kinnekulle i två bussar. Vi såg fram emot två fullmatade dagar med många lockande trädgårdsbesök. Bland annat skulle vi besöka Hannu Sörenstam och Henrik Zetterlund, men även Läckö slott, Bibbi Noren och ett par plantskolor.

 

Läs mer: Kinnekulleresan 2016

Resan 2014

Fantastisk tur med vädret hade vi lördagen 28 juni på årets resa till Kullahalvön, vackra trädgårdar besökte vi, god mat och fika fick vi.

Första stoppet gjorde vi i Viaköp hos Gert-Åke Yamdee Andersson, en väl uppvuxen trädgård och en ’liten plantskola med de stora växterna’ som Gert-Åke själv beskrev den.

PICT1028s

En oansenlig entre till plantskolan, men växterna därinnanför var allt annat än oansenliga. Stora fina plantor.

 

PICT1034s

Granne med plantskolan fanns trädgården som är grön och lummig med mycket ovanliga träd och buskar.

Läs mer: Resan 2014

Trädgårdsresa 2013

Trädgårdsresa 2013.

Lördagen den 15 juni.
Vi startade kl. 07.00 från Eurostop i Halmstad. Två bussar ska nu föra oss 65 resenären, på en rundtur till olika trädgårdar i Småland.Resan som en u-sväng, ut till Ljungby, ner på E4 till Jönköping, väg 40 med avstickare till bl.a.Axamo och Mullsjö, så ner på Nissastigen och åter Eurostop nästan prick 20.00.
Fint resväder hela dagen, de sista milen dock ett ordentligt regn och åskväder. 

Första uppehållet gör vi på Rasta i Klevshult för toabesök. Därifrån är det ca 10 min väg till Susanne Smedberg i Broddarp. Ett lantbruk där Susanne ordnat sin trädgård mycket innehållsrik och vacker. Här kunde vi äta vårt medhavda fika på flera olika platser, vandra runt och prata med Susanne och hennes man om trädgården. På gården ett område där det fanns växter att köpa. Resan fortsatte sedan på en liten grusväg i vacker skogsnatur och vi kom åter ut på E4 mot Jönköping.
Målet är nu Nyströms plantskola i Axamo. Här hade vi nog kunnat gå längre än den tid som var avsatt för besöket. Trevlig, hjälpsam personal i en mycket välsorterad handelsträdgård gjorde sitt bästa för att vi skulle hinna med det vi vill se, fråga om och köpa. 

Nu är det dags för bussarna att gå åt olika håll, för att åter mötas till lunch.
Det är två olika villaträdgårdar som ska besökas med en buss i taget.
I Mullsjö besökte vi Ann-Marie och Bengt Svensson som gjort sin trädgård verkligt spännande att vandra runt i. Att upptäcka allt ifrån det lågt växande rara blommor, till ovanliga barrväxter, bonsaier och många perenner. Möjlighet gavs att köpa en del av deras växter.
Nästa trädgård var också en upplevelse. Marita och Dennis Karlsson i Furusjö. Bussen visades in på en ”bakgata” av Dennis, han förde oss sedan genom en portal så vi kom in i trädgården nerifrån, såg den största delen av trädgården som ett panorama framför oss. En relativt smal trädgård i ett villaområde, men ack vad annorlunda. Mycket sten, från stora block till kantsten, i välvda broar över vatten till sten i rabatterna. En japaninspirerad trädgård att njuta av.
En mycket god lunch fick vi på Björkhaga hotell i Mullsjö. Ingen vanlig busslunch inte. 
Återstår ett besök att berätta om. Det är Gunillabergs herrgård utanför Bottnaryd som vi nu åker till. Där möter oss ägaren, blomsterkonstnären Tage Andersen,     som berättar hur han kom att köpa denna herrgård och hur han nu driver den. Om hans intresse för naturen, för djur, och att formge en trädgård. Här var mycket att tita på, både vad gäller djur, trädgård och konst. Träd i stora krukor som under vintern ställs in i ett orangeri. Inne i herrgården mycket konst och ute i skogen stora transparanta tavlor upphängda mellan träden.
Eftermiddagskaffe med karamelliserade wienerbröd och så en presentshop att besöka. 

Med mycket växter i bussens bagage och fulla av intryck från dagens besök åker vi nu Nissastigen tillbaka till Halmstad. Frallor och dricka på bussen.
Många bilder togs under resan och några av dessa kommer att finnas att titta på under fliken Bilder.

Minnenas trädgård

nitzeliusLördag 25 maj, kl. 14.00 – 17.00
Samåkning från Eurostop, samling kl. 13.00
En guidning i trädgården startar kl. 14.

Tor Gustaf Nitzelius (1914 - 1999), dendrolog och trädgårdsman, tidigare intendent och tf prefekt vid Botaniska trädgården i Göteborg, började 1966 skapa den trädgård som han långt senare kom att kalla Minnenas Trädgård.
Han köpte då den gamla byskolan med tillhörande skolgård och köksträdgård som ligger i byn Fladalt på Hallandsåsen.    
                                                                                                                                                                                   Bilden är lånad från Trillium.se                    

 Från sina många insamlingsexpeditioner i olika länder i Ostasien, Mindre Asien, och länder kring Medelhavet tog han hem fröer som drevs upp framför allt i Göteborgs Botaniska Trädgård och dess arboretum. Flera av dessa växter, främst träd och buskar från samma frösådder, finns i Minnenas Trädgård. 

   Hans avsikt med trädgården har varit att pröva odlingsvärdet hos växter från främmande länder, framförallt deras härdighet i svenskt klimat, och på så sätt berika trädgårds- och parkvärlden. Exempel på träd som Tor Nitzelius introducerat i vårt svenska klimat och som har blivit populära för trädgårds odling är Ullungrönnen (Sorbus ´Dodong´), ett kraftfullt grenverk, stora mörkgröna blad och lysande röda rönnbär. Den hittade han 1976 på den lilla ön Ullung-do utanför Sydkoreas kust. Idag är det Tors son Tor Nitzelius jr och hans fru Anna-Lisa som förvaltar samlingen av växter och träd. Detta är en unik möjlighet att få se en fantastisk samling! Välkomna!

Vägbeskrivning: Följ väg 24 mot Örkelljunga Efter rondellen i Våxtorp. Ta av Rösjöholmsvägen. Efter ca 6 km ta av vänster mot Stackarp. Efter ca 700 m finns trädgården bakom en stor bokhäck

Trädgårdsresa 2012

Trädgårdsresa Göteborg 2012

Vår Trädgårdsresa blev en fin resa med bra väder, Vi var 79 glada och intresserade resenärer som besökte fyra olika trädgårdar.
Gunnebo Slott
Göteborgs botaniska trädgård
Råda säteri
Peter Korn

Gunnebo-PICT0395s

 Vi började på Gunnebo slott och här en bild som bekräftar den information man får om slott och trädgård.
Stilträdgården är en formell trädgård där den naturliga växtligheten formats av arkitektens ritstift och trädgårdsmästarens hand. Denna trädgård är arkitektonisk och samspelar intimt med slottsbyggnaden.
Foto: Sven Johansson

 

Gunnebo-PICT0382s

 Det Gunnebo är mest känt för är nog köksträdgården
Foto: Sven Johansson

Läs mer: Trädgårdsresa 2012

Trädgårdsresa 2011

 På Rosens dag den 2 juli, då Rosa har namnsdag, var det dags för den årliga sommarresan.

Regnet hängde i luften när vi steg på bussen och himlen var grå. Resmålet denna gång var Österlen.  Efter gott fika på Ingelsta kalkon väntade vår första trädgård, nämligen Gamla Bryggeriet i Smedstorp, en liten, mycket smakfullt iordninggjord trädgård med roliga detaljer i järn, dock utan rosor för de ville sig inte på denna plats.

Sedan var det dags för Haven i Gärsnäs, som förutom att vara en liten plantskola även är en visnings -och rehabiliteringsträdgård. Här fick vi veta det som alla trädgårdsentusiaster redan vet, nämligen att trädgård och trädgårdering är bra för hälsan.

 Därefter väntade en god lunch på Blåsingsborgs Gårdshotell innan det var dags för besöket hos Henrik Valentin i Vitaby. När vi kom dit väntade Henrik på oss. Samtidigt sprack himlen upp och solen strålade, medan Henrik och hans sambo guidade oss runt i trädgårdens alla rum och planteringar, döpta till fyndiga namn. Vi avslutade resan med smörgås och lokalt framställd äpplejuice i Vitaby lanthandel, där vi även kunde handla diverse saker. Bussen var som sig bör full med delikatesser, växter och rostiga tillbehör när den vände hemåt.

 En trevlig busschaufför guidade oss hela resan, läste dikter, sjöng och åkallade de högre makterna under resan så vi slapp regnet.

De som önskar veta mer om trädgårdarna vi besökte får här adressen till deras hemsidor.

www.bakers-designsmide.com

www.havenosterlen.se

www.henrik-valentin.se