Hallands Trädgårdsförening

— Hallands Trädgårdsförening

Program 2022


Äntligen har ljuset återvänt och ett nytt okrattat år står för dörren. Som vi har längtat! Visserligen kunde vi genomföra några aktiviteter i slutet av 2021 men vår kära förening har tvingats ligga i träda alltför länge p g a pandemin. Det har däremot inte vår programgrupp gjort, som sått och planterat en massa härliga upplevelser i ett program som inte går av för hackor. Det ska bli kul att få gå på fröbytarkväll igen och hitta nya sorter eller gamla favoriter, vara med på Gerben Tjeerdsmas såkurs innan det är dags för vårt populära årsmöte, denna gång med Ulrika Larsson som ger oss fina boktips. Bästa trädgårdsarbetarna får vi lära känna när Göran Holmström berättar om våra älskvärda vildbin och humlor i mars. I april kommer äntligen Anette Nilsson, som förra året skrev en mycket hyllad och informativ bok om den blommande köksträdgården.
Vi letar oss ut och du hänger väl med på en tripp eller fler! När sköna maj är kommen besöker vi några fina trädgårdspärlor i trakten och därefter styr vi kosan mot Malmö Garden Show. I juni väntar trädgårdsupplevelser
utöver det vanliga när vi far till den gröna ön Irland. I augusti besöker vi Anette Nilssons fantastiska potager i Boäng, med stopp på Flyinge plantshop.
NYHET! Vår populära växtmarknad äger i år rum på ny plats och Harplinge Lantmän, som vi inlett ett gott samarbete med, välkomnar oss till ett par riktigt trevliga trädgårdsdagar.

2021 års trädgårdsbok blev Konsten att beskära träd och buskar, ett praktverk av Eva Robild som i september ser till att vi gör ett riktigt klipp. I oktober besöker vi Bland Träd och Häck för att få tips på fina höstarrangemang och i mörka november blir livet en dans på rosor, när Krister Cedergren berättar om dessa taggiga skönheter och hur vi
sköter om dem. Våra föreläsningar är öppna för alla, inte bara medlemmar,
så ta gärna med dig dina trädgårdsglada vänner.
Ordförandeposten är vakant och vi hoppas i år finna en ny kamrat. Man kan knappt jobba för något härligare än en trädgårdsförening och vi är ett gott gäng i styrelsen som har roligt ihop. Om du eller någon du känner vill bli ordförande eller styrelseledamot, hör av dig till valberedare Maj Lindström 0738-35 80 92 eller majlindstrm@gmail.com.
Välkommen till oss!
Stort tack till dig, som på ett eller annat sätt bidrar till att göra vår förening levande. Vi har värdefulla arbetsgrupper som hjälper till med fika, lotteri, program och växtmarknad men blir gärna fler. Allt är välkommet, lite eller mycket, så hör av dig om du vill bidra eller ha idéer för kommande aktiviteter.
Vi önskar dig ett grönskande, glädjerikt nytt år och hoppas att vi ses!
Styrelsen

.

.

Såkurs på Vargaslätten

Gerben Tjeerdsma håller en såkurs för oss på Vargaslätten. Han berättar om hur man samlar och förvarar fröer och hur du sår dem. Gerben har arbetat i många år på Göteborgs Botaniska Trädgård och har en gedigen kunskap om hur man får sina frön att gro och bli nya plantor. Detta är ett samarrangemang mellan STA Halland och HallandsTrädgårdsförening.

Detta är ett samarrangemang mellan STA Halland och Hallands Trädgårdsförening. Kursen är begränsad till 10 deltagare. Blir intresset större kan vi planera in ytterligare en kurs.
Onsdag 19 januari och lördag 22 januari kl. 13-16. Kostnaden är 500 kr per person. Anmälan till Sven Johansson, sven.johansson99@gmail.com eller 0705-144703.

.

.

Fröbytarkväll

Nu är det dags igen att byta till sig nya spännande fröer! I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan inbjuder vi till fröbytarkväll. Många har samlat in frö från egna växter och odlingsfavoriter.
En fröbytarträff där vi kan få något nytt, dela med oss av det vi själva har och få tips och råd om sådd och odling.


Välkommen med eller utan frö! Det brukar finnas så mycket frö att det räcker till alla.
Torsdag 27 januari kl. 18-20
Kostnad 50 kr för medlem, 100 kr för icke medlem. Fika ingår.
Anmälan till Studieförbundet Vuxenskolan 077-4400033.
Studieförbundet Vuxenskolan, Bredgatan 5

.

.

Kallelse till årsmöte 2022

Vi startar kvällen med årsmötesförhandlingar och därefter kommer Ulrika Larsson från Akademibokhandeln att guida och inspirera oss i djungeln av trädgårdsböcker. Föreningen bjuder som vanligt på lättare förtäring, därför är det viktigt att anmälan görs senast den 9 februari på info@hallandstradgardsforening.se eller till Görild Ravheden, ring eller sms:a 076-113 83 16.
Onsdagen den 16 februari kl. 18.30
Tag gärna med vinster till lotteriet! Varmt välkommen!
Karl XI servicehus, Källegatan 3, Halmstad

Ulrika Larsson

Dagordning vid årsmöte 2022

  1. Fastställande av röstlängd
  2. Val av ordförande för mötet
  3. Val av sekreterare för mötet
  4. Val av två personer att jämte mötesordföranden,
    justera protokollet och vara rösträknare
  5. Godkännande av kallelse och dagordning
  6. Verksamhetsberättelse för det gångna året
  7. Räkenskaperna och föreningens ekonomiska
    ställning
  8. Revisionsberättelse
  9. Ansvarsfrihet för styrelsen
  10. Fastställande av årsavgift.
  11. Förslag som styrelsen hänskjutit till årsmötet
  12. Val av ordförande i föreningen
  13. Val av styrelseledamöter
  14. Val av övriga styrelsesuppleanter
  15. Val av revisorer
  16. Val av revisorssuppleant
  17. Val av ledamöter och sammankallande i
    valberedning
  18. Motioner
  19. Övriga frågor

.

.

Humlan surrar….

”Herr Humla”, delar med sig av sina kunskaper om några av våra viktiga pollinerare.

Göran Holmström är journalist och expert på humlor och vildbin och har skrivit den första boken på svenska om alla Sveriges humlor. Han är numera pensionär men arbetar med vildbin för Artdatabanken vid Lantbruksuniversitet, föreläser och anordnar humlevandringar.Göran kommer att berätta om vildbin och humlor. Det finns 260 arter av vildbin i landet vilket inte många känner till. Bin och humlor pollinerar och gör en fantastisk insats i det tysta.

Torsdagen den 24 mars kl. 18.30
Stadsbiblioteket, Halmstad. Inträde 80 kr för medlem, 100 kr för icke medlem.

I samarbete med studieförbundet Vuxenskolan.


.

Odla blommor och grönsaker tillsammans!
Anette Nilsson på Boäng berättar hur hon planerat och byggt upp sin potager (köksträdgård på franska) och visar bilder på hur du kan odla fina grönsaker tillsammans med sommarblommor. Många tips på jordförbättring, odlingsmetoder, bra sorter och till sist även tips på förädling och förvaring av den egna skörden.

Kom och låt dig inspireras till en odling som är både god och vacker! Underbara bilder av fotograf Monika Norrby.
Måndagen den 4 april kl. 18.30
Stadsbiblioteket, Halmstad. Inträde 80 kr för medlem, 100 kr för icke medlem.

I samarbete med studiefrämjandet Vuxenskolan.

.

.

Längtan till våren


Tisdag 3 maj kl 17.00 – 20.30
Trädgården i sin unga gröna färg, lökblom tillsammans med rododendron och runt sipporna trängs humlor och bi. Fåglarna är kärleksyra och trädens knoppar slår ut. I denna fantastiska tid är ni välkomna till två trädgårdar söder om Halmstad.

Ulrika och Håkan Bjärhov. Tönnersa 229, Eldsberga. Estetiskt vacker trädgård med härlig vårfägring.

Vivi och Philip Tisting. Ängsgatan 2 A, Eldsberga. Stor trädgård med lite av varje i blom.

.

Lördag 7 maj kl 10.00 – 15.00
För dig som vill ha ännu mer våryra (eller inte har möjlighet den 3 maj) får vi förmånen att besöka två pärlor i sköna Harplinge.

Harplinge kyrkogård. I denna parkliknande kyrkogård finns konstinstallationer, fikaplatser och vackra stråk att promenera längs.

Ulf Paulsson, Plönninge Hamberg 480, Harplinge. I Ulfs trädgård blommar förutom vårens lökar också magnolior i mängd.

.

.

Vårens växtmarknad
– i samarbete med
Harplinge Lantmän


Vårens traditionella växtmarknad kommer i år att ske i samarbete med Harplinge Lantmän. Det är ett utmärkt tillfälle att fynda växter och för dig som är medlem att sälja ditt överskott. Har du inte tidigare besökt Harplinge lantmän så passa på nu, de kommer också att presentera några av sina leverantörer.
Vi kommer i vanlig ordning ha lotteri med spännande vinster.
Lördag 14 maj kl. 10.00-13.00. OBS! plats Harplinge Lantmän, Harplinge.
Anmäl om du vill vara med och sälja dina växter eller annat med anknytning till odling och trädgård, senast den 7 maj till info@hallandstradgardsforening.se eller Kerstin Carlson, kerstin.ubm.carlson@hotmail.com tfn 073-389 6396.

.

.

Trädgårdsresa till
Malmö Garden Show

I år planerar man att genomföra Malmö Garden Show igen! Som vanligt kommer där att finnas många försäljare och spännande visningsträdgårdar. Ni kan följa planeringen här:https://malmo.se/Uppleva-och-gora/Evenemang/Malmo-Garden-Show.html. Det brukar vara fritt inträde annars betalas det på plats) och i resans pris ingår ingen mat men det finns gott om möjligheter att äta på mässområdet.


Lördagen den 4 juni
Anmälan till info@hallandstradgardsforening.se eller Yvonne Lindh, 070-559 9700 senast 22 maj. Endast för medlemmar.
Kostnad bussresa 200 kr. Avresa från Halmstad Arena, Sannarp lördag kl 8.30, ankomst Malmö ca 10.15. Avresa Malmö 16.00 hemkomst Halmstad Arena ca 17.45.

.

.

Trädgårdsresa till Irland

16-21 juni 2022

Årets trädgårdsresa i samarbete med Rosebud’s Tours tar oss till Irland. Vi lovar dig en trädgårdsupplevelse utöver det vanliga! Efter vår ankomst till Dublin torsdag den 16 juni åker vi direkt till den berömda botaniska trädgården i Dublin, National Botanic Gardens. Vi hinner också med en privat trädgård innan ankomst till vårt hotell Rochestown Lodge Hotel & Spa där vi ska bo under hela resan. Fredag inleds med vår första irländska frukost, sedan åker vi till Hunting Brook Gardens samt June Blake’s Garden & Nursery. Vi fortsätter vidare till Russborough House och avslutar till sist dagen på berömda Powerscourt House and Gardens.

June Blake`s Garden & Nursery

Lördagen styr vi vår kosa söderut, ja ända ner till grevskapet Wexford för att besöka trädgårdsskribenten Rachel Darlington på Douentza Garden. Sedan fortsätter vi till en av Irlands mest kända trädgårdar Mount Usher Gardens för att på eftermiddagen avsluta med den lilla privatträdgården Patthana Garden.

Söndagen inleder vi med den privata egendomen Trudder Grange. Efter lunch i staden Howth besöker vi en väldigt vacker och innehållsrik trädgård, Ardán Garden. Måndagen är avsatt för egna upplevelser i trevliga huvudstaden Dublin. Tisdag efter frukost åker vi direkt till Dublins flygplats för hemfärd.

Pathana Gardens

Pris:
15 990 kronor från Köpenhamn Kastrup. Endast för medlemmar.
Enkelrumstillägg: 1 800 kronor (begränsat antal).
I priset ingår:

  • Flygresa t/r från Köpenhamn Kastrup med SAS.
  • De flygskatter som gällde när resan bokades.
  • Inkvartering med del i tvåbäddsrum med bad/dusch och wc samt halvpension (frukost och middagar)
  • Busstransporter enligt programmet
  • Avgifter/entréer till trädgårdar enligt programmet.
    Anslutningsbuss från Halmstad Arena kommer att erbjudas till självkostnadspris.
    Utförligare information och dagsprogram finns på http://hallandstradgardsforening.se/program/
    Bokar gör du på hemsidan för resan: www.rosebuds-tours.se/Main/Irland.html
    Bokningen öppnar 2022-01-15

.

.

Resa till Boäng och Flyinge

Efter vårens föreläsning av Anette Nilsson är vi säkert många som vill se hennes fantastiska potager Boäng i verkligheten. Vi besöker hennes trädgård på förmiddagen, här finns också utrymme för förmiddagsfika
som ni tar med själva. Sedan kör vi söderut till Flyinge plantshop, ett av Skånes största gardencenter. För att orka med en eftermiddag här serveras i först en lättare lunch i mysiga Café Smedjan.

Söndagen den 14 augusti.
Avresa från Halmstad Arena kl 8.30, åter ca 16.30.
Anmälan till info@hallandstradgardsforening.se eller
Carina Hansson, 070-233 8775 senast 31/7. Kostnad 350 kr. Endast för medlemmar.

.

.

Våga klipp till – konsten att beskära

Det är en konst att beskära och innan man ger sig ut med såg och sekatör är det bra att känna till grundläggande tekniker, men också hur olika buskar och träd reagerar på beskärning. Författaren Eva Robild ger svaren på varför, hur och när du bäst beskär fruktträd, bärbuskar och prydnadsväxter i din trädgård. Eva’s bok Konsten att beskära träd och buskar (tillsammans med Georg Grundsten) har av Stockholms Gartnersällskap tilldelats priset Årets Trädgårdsbok 2021.

Tisdagen den 6 september kl. 18.30 Immanuelskyrkan, Strandgatan 20, Halmstad OBS! Ny plats. Inträde 80 kr för medlem, 100 kr för icke medlem.

I samarbete med studiefrämjandet Vuxenskolan.

.

Höstens stora
växt- och skördemarknad

En marknad med allt som hör hösten till. Bästa tiden att plantera perenner och annat krukodlat är nu på hösten. Kom och fynda! Som medlem kan du sälja växter, frukt, grönsaker, kanske har du snittblommor eller honung? Vi kommer som vanligt ha ett stort lotteri med roliga vinster!

Lördag 10 september kl. 9.00–13.00
Obs! plats Harplinge Lantmän, Harplinge
Anmäl om du vill vara med och sälja senast den 3 september till info@hallandstradgardsforening.se eller Kerstin
Carlson, kerstin.ubm.carlson@hotmail.com,
tfn 073-389 6396

OBS! NYTT DATUM – marknad den 10 september. I det tryckta programmet står fel datum.


Höstfint

Måndagen den 10 oktober besöker vi Bland Träd och Häck i Halmstad.
Företaget har extra öppet för oss medlemmar i Hallands Trädgårdsförening mellan 18:00 – 19:30.

Vi får tips på hur vi kan göra fina höstplanteringar och mycket annat. Det kommer att finnas extra erbjudande i butiken och fika att köpa. Max 15 deltagare. Vid stort intresse kan ytterligare ett tillfälle ordnas.

Måndagen den 10 oktober kl. 18-19.30.
Anmälan senast 3 oktober till Kerstin Carlson,
kerstin.ubm.carlson@hotmail.com tfn 073-389 6396.

.

.

.

.

.

Rosor och rosors skötsel

Krister Cedergren som är tredje generationen från den välkända en tyvärr nu nedlagda plantskolan i Råå kommer att prata om rosor och rosors skötsel. Cedergrens plantskola har haft stor betydelse för de gammaldags rosorna i Sverige. Under 80-talet återinfördes många av de gammaldags sorter som nästan försvunnit ur plantskolekatalogernas sortiment. När ska man klippa, ska man klippa och vilken jord ska man ha? Passa på att ställa frågor!

Onsdagen den 16 november kl. 18.30
Stadsbiblioteket, Halmstad. Inträde 80 kr för medlem, 100 kr för icke medlem.

I samarbete med studiefrämjandet Vuxenskolan.