— Hallands Trädgårdsförening
Välkommen till Hallands Trädgårdsförening 2024
Vi hälsar alla gamla och nya medlemmar välkomna till trädgårdsåret 2024. I år fyller Hallands Trädgårdsförening 130 år. En förening, som har lyckats hålla sig ung och aktuell under så lång tid är ju ganska fantastiskt och Hallands Trädgårdsförening är en fantastisk förening. Som vanligt finns ett varierat utbud av aktiviteter, alltifrån intressanta föreläsningar om t.ex. trädgårdsdesign, japanska lönnar, dahlior, bokashi och kompost till växtmarknader och spännande resor.
Det finns många guldkorn. I april är du välkommen att lyssna på en föreläsning om trädgårdsikonen Ulla Molins liv, livsverk och trädgårdar. I augusti åker vi till hennes trädgård i Höganäs för att uppleva hennes tankar i verkligheten. I juni finns det ytterligare en resa till Normandie i Frankrike.
I år blir årsmötet extra intressant eftersom Stadsträdgårdsmästaren Sofia Warpman kommer och håller föredrag.
Som vanligt blir det växtmarknad både på våren och på hösten, där man som medlem har möjlighet att sälja sina egna växter eller frukt och grönt. Det är utmärkta tillfällen att göra intressanta fynd till bra priser. Om du aldrig har varit där, så rekommenderar vi det varmt. Har du intresse för att sälja så skriv till oss på info@hallandstradgardsforening.se
Vi avslutar året med pysselkvällar på Lovéns trädgård och det kan även dyka upp någon extra punkt under året. Håll gärna utkik på Facebook, Instagram eller vår hemsida.
Vi hoppas att årets program innehåller flera aktiviteter som lockar dig.
Hjärtligt välkommen till ett nytt trädgårdsår!
Styrelsen
Med reservation för ev ändringar efter tryckning
Medlemskap
Medlem i Hallands Trädgårdsförening blir du enklast genom att gå in på Riksförbundet Svensk Trädgårds hemsida https://svensktradgard.se
klicka på ”Medlem” sedan ”Bli medlem” och fylla i formuläret som finns där. Årsavgiften är 350 kronor (275 kr till Riksförbundet Svensk Trädgård och 75 kronor till Hallands Trädgårdsförening).
I medlemskapet ingår tidningen Hemträdgården som ges ut 6 ggr/år av Riksförbundet Svensk Trädgård. Du har även tillgång till Riksförbundets trädgårdsrådgivare. Numera kan du läsa Hemträdgården digitalt om du loggar in som medlem på hemsidan.
.
Intressanta besöksmål
.
Trädgårdsdesign med Camilla Karén Palm
Tisdag 16 januari kl 18.30. Stadsbibliotek
Camilla har många intressen i livet men framför allt trädgård och allt underbart som hör därtill. Därför förverkligade hon sin dröm och utbildade sig för femton år sedan till trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner vid Norrvikens Trädgårdar i Båstad. Idag driver hon eget företag, Milla Trädgårdsmästare i Laholm med omnejd, med inriktning på skötsel, design, beskärning, trädgårds- och belysningskonsultationer samt rådgivning. Denna kväll visar hon bilder mest från sin egen trädgård, guidar och ger tips om hur man kan tänka i planering och utformning för att skapa en harmonisk och vacker trädgård. Välkommen till Millas gröna sköna värld.
Entré inkl fika 100 kr för ej medlem, 80 kr för medlem.
.
Japanska lönnar
Onsdag 7 februari kl 18.30. Stadsbiblioteket i Halmstad
Mattias Rosberg och hans fru startade med en trädgård helt utan träd, med få rabatter men med en stor gräsmatta. En ganska typisk villatomt som under 13 år omvandlats till en vacker trädgård.
Den första japanska lönnen var en ”Osakazuki” en lönn i miniatyrformat med fantastiska lönnblad. ”Nörden i mig var fast redan vid namnet på detta vackra träd och jag ville veta mer”. Detta blev startskottet för ett växande trädgårdsintresse och jakten på fler lönnar började. Idag finns dessa fantastiska träd nästan överallt i trädgården.
De kommer prata om skötsel, vilken jord de trivs i och betydelsen av läge. Vad bör man tänka på när det gäller beskärning av japanska lönnar? Kan man odla japansk lönn i kruka?
Entré inkl fika 100 kr för ej medlem, 80 kr för medlem
.
Kallelse till Årsmöte 2024
Onsdag 14 februari kl 18.30 i Sankt Nikolai församlingshem, Halmstad
Vi startar kvällen med årsmötesförhandlingar. Därefter kommer Sofia Warpman, Stadsträdgårdsmästare Halmstads kommun, berätta om kommunens parker och grönområde och hur de arbetar för att få in mer grönska i staden och öka den biologiska mångfalden.
Föreningen bjuder som vanligt på lättare förtäring (anmäl ev. allergi), därför är det viktigt att anmälan görs senast 9 februari på info@hallandstradgardsforening.se eller till Görild Ravheden, ring eller sms:a 076-113 83 16.
Årsmöteshandlingar kommer att finnas tillgängliga 14 dagar innan på vår hemsida.
Tag gärna med vinster till lotteriet! Varmt välkommen!
Dagordning vid årsmöte 2024
1. Fastställande av röstlängd 2. Val av ordförande för mötet 3. Val av sekreterare för mötet 4. Val av två personer att jämte mötesordföranden, justera protokollet och vara rösträknare 5. Godkännande av kallelse och dagordning 6. Verksamhetsberättelse för det gångna året 7. Räkenskaperna och föreningens ekonomiska ställning 8. Revisionsberättelse 9. Ansvarsfrihet för styrelsen 10. Fastställande av årsavgift. 11. Val av ordförande i föreningen 12. Val av styrelseledamöter 13. Val av övriga styrelsesuppleanter 14. Val av revisorer 15. Val av revisorssuppleant 16. Val av ledamöter och sammankallande i valberedning 17. Motioner 18. Övriga frågor
.
Dahlian – allt om vår älskade knöl
Tisdag 19 mars kl 18.30, Stadsbiblioteket i Halmstad
Dahlior blir alltmer populära och det är sannerligen inte konstigt, men hur vill våra älskade knölar ha det? Ikväll berättar Lena & Lars-Håkan Hansson från Lundens Trädgård om hur du lyckas och kan plocka prunkande buketter ända fram till frost. På våren sätter de 1500 knölar av 150 olika dahliasorter, kanske följde du med på vår resa till dem förra året och såg prakten.
Lena och Lars-Håkan lär oss allt om dahlians livscykel, ska man förplantera eller ej, dahlians behov i rabatt respektive kruka, vinterförvaring, när man ska dela dem etc. Dessutom får vi tips på olika sorters dahlior och kanske – om vi har tur – finns det knölar till försäljning!
Välkommen till en blommande marskväll!
Entré inkl fika 100 kr för ej medlem, 80 kr för medlem.
.
Ulla Molins Trädgård
Torsdag 18 april kl 18.30, Stadsbiblioteket i Halmstad
Liselotte Fritz, journalist och författare, har skrivit boken Ulla Molin: konsten att skapa den tidlösa trädgården som kom ut 2022. Boken handlar om trädgårdsarkitekten, journalisten och författaren Ulla Molin och hennes trädgårdstankar. En av de viktigaste var att på olika sätt sudda ut gränsen mellan ute och inne. Under föreläsningen kommer Liselotte Fritz bland annat visa hur Ulla Molin förverkligade sina tankar i sin egen trädgård på Tallgatan i Höganäs. Trädgården är byggnadsminne sedan 2010.
Entré inkl fika 100 kr för ej medlem, 80 kr för medlem.
.
Vårens stora växtmarknad
Lördag 11 maj kl 9–13 Harplinge Lantmän
Vårens traditionella växtmarknad kommer även i år att ske i samarbete med Harplinge Lantmän. Det är ett utmärkt tillfälle att fynda växter och för dig som är medlem att sälja av ditt överskott. Passa på att fynda många vanliga och ovanliga växter och hitta de växter som du kanske har letat efter. Vi kommer också att ha ett stort lotteri.
Anmäl om du vill vara med och sälja dina växter eller annat med anknytning till odling och trädgård, senast 29 april till info@hallandstradgardsforening.se eller Kerstin Karlsson, tfn 073-389 6396
Kostnad för säljare är 100 kronor. Betalas till bankgiro 5858–0382 eller swish 123 675 0996, som betalas vid anmälan, samt bidra med tre växter till vårt lotteri.
.
Trädgårdsresa till Normandie
Tisdag 4 juni – lördag den 8 juni
Årets trädgårdsresa i samarbete med Rosebud’s Tours tar oss till Monets trädgård i Giverny och andra ljuvliga trädgårdar i Normandie.
När vi har landat äter vi först en gemensam lunch innan vi fortsätter till Giverny och Claude Monets trädgård, Clos Normand. Vid Monets hus och studio ligger trädgården som en färggrann palett, där blommande växter avlöser varandra från vår till höst. Efter denna upplevelse åker vi till vårt hotell Mercure Dieppe la Précidence i Dieppe, checkar in och äter en gemensam middag.
Onsdagen inleds med ett besök på Les Jardins Agapanthe. Denna nutida privata visningsträdgård är skapad av landskapsarkitekten Alexandre Thomas. Mitt på dagen besöker vi Parc Floral William Farcy i Offranville med hela 18 olika tematrädgårdar. På eftermiddagen kommer vi till Jardin du Château de Miromesnil. Gemensam middag på hotellet.
På torsdag går färden söderut till den annorlunda trädgården Les Jardins d’Étretat, en ny-futuristisk trädgård som sträcker sig över klipporna på Côte d’Albâtre (Alabaster kusten). Efter en lunchpaus på egen hand i Étretat besöker vi Le Vasterival, en av Europas mest omtalade trädgård, skapad av norskfödda prinsessan Sturdza. Middag på egen hand i Dieppe.
Fredagen inleds med Jardin de Valérianes. Gömd ute på Normandies landsbygd ligger denna engelskinspirerade privata trädgård. Mitt på dagen får vi först en lätt lunch hos trädgården Jardin du Mesnil et Parc Botanique de Bray. Sedan fortsätter vi till Le Jardin Plume, som är en av de mest uppmärksammade modernare trädgårdarna i Europa. Gemensam middag på hotellet.
På lördag efter vår sista frukost blir det ett par timmars ledig tid i vackra staden Rouen, innan bussen tar oss till Jardins d’Angélique. Därefter styr vi mot flygplatsen för hemresa.
Pris: 18 490 kronor (enkelrumstillägg: 3000 kronor)
I priset ingår: * Flygresa t/r från Köpenhamn Kastrup med Air France. * De flygskatter som gällde när resan bokades. * Inkvartering med del i tvåbäddsrum med bad/dusch och wc samt måltider enligt programmet * Busstransport, avgifter/entréer till trädgårdar enligt programmet.
Anslutningsbuss från Halmstad kommer att erbjudas till självkostnadspris.
Utförligare information och dagsprogram finns på www.hallandstradgardsforening.se/program/
Bokar gör du på hemsidan för resan: https://www.rosebuds-tours.se/Main/Normandie2024.html
Endast för medlemmar och bokningen öppnar 15 januari.
.
Tusen Trädgårdar
Söndag 30 juni
Öppna trädgårdar i hela landet. Läs om dem på: https://svensktradgard.se/besokstradgardar/
.
Trädgårdsresa till norra Skåne
Lördag 10 augusti. Buss från Halmstad Arena, Sannarp kl 8.00 åter ca kl 18.00
Om vårens föreläsningar gett mersmak får vi nu möjlighet att besöka två av dessa omtalade trädgårdar.
Resans första stopp blir hos Mattias Rosberg i Mörarp och hans trädgård fylld med fantastiska japanska lönnar. Här finns sittplatser för egen förmiddagsfika.
Därefter går bussen till Höganäs och Ulla Molins trädgård. Trädgården är byggnadsminnesförklarad och en förebild för många av dagens trädgårdsformgivare.
Efter lunch på Höganäs Hamnkrog tar vi oss till Sweed som ligger utanför Ängelholm. Björn Höjrup driver verksamheten med provodling av växter till yrkesodlare. Han kommer att berätta om detta och visa oss runt i en underbar blomsterprakt.
Dagens sista besök blir Viaköp Trädgård i Farhult. Denna plantskola har vi besökt tidigare men den är värd ett nytt besök. Här finns visningsträdgård och plantskola med lite udda perennsortiment samt gräs, träd och buskar.
Kostnad 450 kr. Bussresa, inträden och lunch ingår. Medtag egen förmiddags- och eftermiddagsfika.
Anmälan till resa@hallandstradgardsforening.se eller Carina Hansson, 070-233 8775 senast 28 juli.
Max antal: 50 personer, min antal: 40 personer.
Endast för medlem.
.
Höstens stora växt- och skördemarknad
Lördag 7 september kl 9-13 Harplinge Lantmän
En marknad med spännande växter och något mer i skördeväg. Försäljning av medlemmarnas egna växter och överskott i skördetider. Bästa tiden att plantera perenner och annat krukodlat är nu på hösten. Kom och fynda.
Vi kommer också att ha ett stort lotteri med mycket som hör denna tid till.
Anmäl om du vill vara med och sälja dina växter eller annat matnyttigt senast 26 augusti info@hallandstradgardsforening.se eller Kerstin Karlsson, tfn 073-389 6396
Kostnad för säljare är 100 kronor. Betalas till bankgiro 5858–0382 eller swish 123 675 0996, som betalas vid anmälan, samt bidra med tre växter till vårt lotteri.
.
Odlingsvärda tulpaner och andra lökar
Onsdag 11 september kl 18.30, Stadsbiblioteket i Halmstad
Eva Fristedt har i över 20 år sysslat med lökar på många olika sätt. Hon var med och startade tulpanfestivalerna på Tjörnedala på Österlen. Eva har gjort ett flertal vårlöksutställningar tillsammans med Cecilia Wingård på bl a Hovdal, Sofiero och i Lunds stadspark. Eva kommer att föreläsa om sin fascination över tulpaner och andra vårlökar samt lite speciella sommarblommande lökar. Hon berättar om var de växer vilt, hur de vill ha det och hur vi bäst planterar dem i vår egen trädgård.
Det finns möjlighet att köpa lökar.
Entré inkl fika 100 kr för ej medlem, 80 kr för medlem.
Med reservation för ev ändringar efter tryckning
.
Bokashi – hur du enkelt gör fantastisk jord
Tisdag 8 oktober kl 18.30, Stadsbiblioteket i Halmstad
Det heter att man ska odla jorden, inte växterna, och bokashi har revolutionerat trädgårdsodlingen. Det är en enkel och effektiv metod som förvandlar ditt matavfall till jord. Genom att starta en bokashihink och syra resterna minskar du växthusgaser, binder kol i jorden och kan skapa en fantastisk odlingsjord, som gör att det växer bättre! Alla ska känna sig inkluderade, inte bara proffsodlare utan även vi som har små kök, stökiga trädgårdar och ett allmänt vanligt liv. Det ska vara enkelt att lyckas och Charlotta Sairio från bokashi.se berättar om hur du kommer igång med jordtillverkningen. Vi får veta vad som händer i jorden när den matas med bokashi, tips på hur vi gör med bokashi under olika årstider och möjlighet att ställa frågor.
Välkommen till en näringsrik kväll med Charlotta!
Entré inkl fika 100 kr för ej medlem, 80 kr för medlem.
Med reservation för ev ändringar efter tryckning
.
Bind din egen adventskrans
Onsdag 20 nov kl 18-20 Lovéns Trädgård, Stenstorpsvägen 18 Halmstad
Lovéns Trädgård har extraöppet för medlemmar från Hallands Trädgårdsförening under kvällen.
Kom och gör en krans inför advent under
ledning av Emma och Frida. Material finns på plats och det bjuds på fika. Du betalar för det du använder och får även 10% rabatt under kvällen på allt du handlar.
15 platser finns tillgängliga
Anmälan görs senast 13/11 till kerstin.ubm.carlson@hotmail.com