Hallands Trädgårdsförening

— Hallands Trädgårdsförening

Gäster vi haft

.

8 oktober 2024

Bokashi – hur du enkelt gör fantastisk jord

Bokashi är ett japanskt ord och betyder fermenterat organiskt material. Charlotta Sairio från bokashi.se berättade hur vi kan göra fantastisk jord av matavfall. Det började med att professor Teruo Higa, jordbrukare, blev sjuk och i början av 80-talet kom på att EM, effektiva mikroorganismer, kunde hjälpa till med att bryta ner matavfallet. Det är en fermenteringsprocess (syrning) som består av mjölksyrebakterier, jästsvamp, fototrofa bakterier.

Det du behöver är en (helst två) lufttäta hinkar och Bokashibakterier (EM). Det är allt. Du kan lägga det mest i hinken. Ben, äggskal tar lång tid innan de bryts ner. Likaså avokado. Undvik att hälla i flytande material såsom youghurt, grädde, creme fraiche, såser etc. I botten av hinken lägger du papper, äggkartong eller biokol. Pressa ut så mycket luft som möjligt. Öppna hinken så sällan som möjligt. När den är full har du hinken i rumstemperatur i 14 dagar. Sen gräver du antingen ner det i jorden (pallkragen, rabatten, grönsakslandet) eller så gör du en jordfabrik. Det går t o m att frysa detta nu. Under dessa 14 dagar bildas lakvatten. Om du har en tappkran på hinken kan du tappa ur detta och gödsla dina växter med. OBS! det är starkt, pga av det sura phvärdet, och måste spädas 1:100. Lakvatten förvaras svalt, under 30 grader.

Ströet tillverkas i Säffle och består bl a av melass och vetekli. Ströet håller ett år från packdatum. Om lakvattnet förvaras lufttätt och svalt kan det sparas upp till ett år. Om du vill göra jordfabrik så lägger du lite papper i botten på plastlådan. Därefter häller du ett lager med jord, sen tar du i det fermenterade matavfallet och blandar med lika delar jord. Överst toppar du med ca 5 cm jordlager. Nu ska lådan bara ha ett lock som sitter på tvärsen för nu ska det komma in syre. Det är viktigt att jorden du blandar med matavfallet inte är köpejord (finns inga jordbakterier) utan är din ”fuljord” från sommarens blomkrukor, tomathinkar etc. Gå gärna in på bokashi.se och läsa mer.


11 september 2024

Odlingsvärda tulpaner och andra lökar

Eva Fristedt gästade oss och berättade om tulpaner, narcisser och lite andra lökar. Eva var med och startade tuplanfestivalerna på Tjörnedala på Österlen. Hon har gjort flertal vårlöksutställningar och föreläsningar.

Tulpanen kommer ursprungligen ifrån mellanasien där de växer i karg och stenig miljö. Hos oss trivs den i full sol och genomsläpplig jord. Inte i lerjord eller bland kirskålen! Tulpanen planterar du nästan hur sent som helst men gärna innan jul med dubbel lökhöjd. Det råder just nu tulpanbrist och det beror på kraftiga översvämningar i Holland både i år och föregående år.

Nästan alla narcisser kommer ifrån Europa och växer på 1000-1500 m höjd. Narcisser vill ha det lite fuktigt (inte blött) och stå lite i utkanten av din trädgård, inte i så fin jord och lite halvskugga. De ska planteras senast i septembermånad för att hinna ”gosa in sig” innan vintern. Vart färde år ska man dela dem. Narcisser delas in i grupper beroende på trumpeten.

På Evas hemsida narcissochtulpan.se finner du odlingråd för lökarna.


18 april 2024

Ulla Molins Trädgård

Liselotte Fritz, journalist och författare, höll ett föredrag om sin bok ”Ulla Molin: konsten att skapa den tidlösa trädgården”. Ulla Molin föddes i nordvästra skåne 1909 och dog 1997 i Höganäs. Hon började skriva i Kullaliv. Hon inspirerades av Stockholmsutställningen 1930. 1932 började hon som journalist att skriva om trädgård på tidningen Hem i Sverige. Hon skrev flera böcker t ex Leva med trädgård. 1944 blev hon redaktör för tidningen Villa Hem. Hon lärde känna Valter Bauer, arkitekt och Lisa Bauer, illustratör. Lisa blev väldigt viktig för Ulla. Hon kom också att jobba mycket med Signe Persson-Melin, keramiker.

Ulla var med och ritade flera hus och trädgårdar. Hon hämtade inspiration från resor till bl a Danmark, England, USA och Japan. Hon ville att ute och inne skulle gå ihop, terassen binder ihop ute och inne. Rama in trädgården med plank, häckar eller murar. Vintergröna växter skulle gärna formklippas. Många blickpunkter och sittplatser. Använda krukor. Visa kontrasten det vilda mot det tuktade. 1978 flyttade hon till Tallgatan, Höganäs, som nu är byggnadsminne, och gjorde om hela trädgården från grunden. Vid 80 års ålder skapade hon en japansk trädgård tillsammans med Heidi Palmgren. Ulf Nordfjell har inspirerats av henne. Som 14-åring stötte han på henne för första gången och bestämde sig då att bli trädgårdsarkitekt (vunnit guldmedalj på Chelsea Flower show).

Denna trädgård kommer vi att besöka i augusti.


19 mars 2024

Dahlian kommer ifrån Mexico och är även deras nationalblomma. Det finns 30 olika vilda sorter. Lena och Lars-Håkan Hansson ifrån Lundens Trädgård besökte oss och berättade om Dahlians historia, jorden och temperaturen de trivs i, hur mycket vatten de vill ha. Hur förodlingen går till och inte minst när de ska plockas upp och hur de bäst vinterförvaras. Vi fick även se en film om hur man delar på knölarna.

Andréas Dahl, f 1751, var upphov till namnet Dahlia och var elev till Carl von Linné. Han avlider 38 år gammal som världskändis. I början av 1800-talet tar allmänhetens intresse fart för denna ljuvliga blomma. I London håller man reda på alla sorter och just nu finns där registrerat 74.000. Dahlian klassificeras i 16 olika grupper efter blomman form.

Lena och Lars-Håkan talade även om skadedjur och bekämpning därav. Vi fick även ett hett tips ifrån vår medlem, Inger Edling, om ett enkelt medel att göra själv. Ett mycket intressant och lärorikt föredrag.


14 februari 2024

Årsmöte och Stadsträdgårdsmästaren Halmstad kommun, Sofia Warpman, berättade om kommunens parker och grönområden. Visste du att de klipper 2 miljoner m2 gräs? Det är 268 fotbollsplaner. Det finns 14.000 träd i stan, 103 lekplatser, drygt 160 aktivitetsytor (och mer fast jag hann inte anteckna allt!!!). Det finns ett utsmyckningsprogram med olika teman som finns vid rondeller och utfarter. Kommunen har även 20 mil vandringsleder och slingor som Sofia Warpman och hennes kollegor också sköter om. 17 badplatser varav 4 vid sjöar. Det vanligaste trädet (vart fjärde träd) i centrala Halmstad är en lind. Stationsgatan finns den äldsta allén. Att ta ner träd engagerar människor mycket men där det tas ner ett träd återplanteras ett nytt, oftast i närheten. Sofia berättade om den viktiga roll som träden spelar i innerstan och vad de gör för att ha ett friskare trädbestånd. Då det är svårt att få plats med stora träd planteras träd i kruka som är mindre och då kommer bussar och leveranser lättare fram. Hon berättade även vad kommunen gör för att öka den biologiska mångfalden genom att skapa ängar, plantera blommor, vattenspeglar i stan, bekämpa invasiva arter. På Linehed släpper man nu upp 15 hektar äng för att gynna biologisk mångfald. Där klipps bara gångar. Sofia berättade också om några spännande projekt i centrum (lilla torg, köpmansgatan, stora torg, Nikolaiparken).


7 februari 2024

Japanska lönnar

Mattias Rosberg och hans fru köpte ett hus med traditionell trädgård bestående av gräsmatta, häck och rabatt. Inte ett enda träd fanns planterat. Egentligen var Mattias inte ett dugg intresserad av trädgård men följde med när frun skulle köpa ett vårdträd. Det första han möttes av på plantskolan var Osakazuki, en japansk lönn, efter det var han fast!!

Det finns hundratals olika arter av lönnar som härstammar ifrån Asien. Det finns i huvudsak 3 olika grupper av japanska lönnar Palmatum, Japonicum och Shirasawanum. Palmatum är den största av dessa och kan delas in i ytterligare 6 undergrupper. Mattias berättade även om en ny undergrupp, de sk spöklönnarna, first ghost, med synliga bladnerver. Vissa behåller samma färg året runt men många har en färg på våren, en annan på sommaren och en tredje på hösten.

Vi fick reda på hur dessa förökas, vilken jord de vill ha, var de vill stå (sol, skugga, vandrande sol), vilket zon, näring, ohyra, beskärning och sist men inte minst alla trivs i kruka!! Vi fick också tips på hur vi ska tänka när vi köper en japansk lönn.

Det ska bli så intressant att få besöka denna trädgård på vår resa i augusti.


16 januari 2024

Trädgårdsdesign med Camilla Karén Palm

Årets första föreläsning handlade om trädgårdsdesign. Camilla Carén Palm berättade väldigt inspirerande, intressant och roligt om hur man med hjälp av trädgårdsdesign kan få en riktigt fin och mysig trädgård. Man kan tänka ungefär som när man inreder inomhus. Vilken stil vill man ha, tänk på tak, väggar och golv. Gör gärna olika rum, sittplatser, vattenporl och välj växter som man tycker om. Plantera ojämnt antal av samma växt och helst fler av samma sort (plottra inte). Välj gärna växter som gynnar olika djur och insekter, då blir trädgården levande.


23 november 2023

Fotografera trädgården

Fotograf och konstnär Gabriella Dahlman, som har uppdrag av bl a Trädgårdsliv, har en stor passion för trädgård och fotografering. Intresset för fotografering kom ifrån när hon fick sin första kamera av sin far (med samma intresse). Enligt egen utsaga är hon ingen växtsamlare utan mer estet och utövar det i sin trädgård på Österlen. Hon berättade och visade bilder på hur man gör för att få mer djup i bilderna, när ljuset är ganska mjukt, när ljuset är för starkt och då kan bli för rörigt på bilderna, hur man jobbar med ljuset, om olika perspektiv i trädgården. Hon berättade även om ”efterkonstruktioner” som att vill man ha regndroppar på blad så kan man spreja ifall dropparna redan hunnit fallit av. Hon berättade också det viktiga med siktlinjer och att kunna ”se ut”, som i SIAs trädgård (Sven-Ingvar Andersson landskapsarkitekt och professor vid Konstakademien i Köpenhamn död 2007).


9 november 2023

Ormbunkar – upptäck, fascineras, odla

Trädgårdsmästaren och trädgårdsingenjören, Anton Sundin från Skellefteå, besökte oss digitalt och berättade om ormbunkar. Deras historia – visste ni att ormbunkar har funnits i 400 milj år? Det finns 2000 arter runt om i världen. Varför heter den ormbunke? Namnet kommer från 1600-talet och var en medicinalväxt mot bl a binnikemask (mask=orm). Bunke kom ifrån växtsättet. År 1850 var ormbunken mycket stor i Storbritannien. Där byggde man t o m stora glashus åt dem som finns kvar än idag. Anton berättade vilka sorter som fanns och finns samt vilka som klarar sig bra hos oss. Vi fick även en mängd skötsel- och designtips. Det finns sorter som majbräken, pärlbräken, trädormbunke, kambräken, taggbräken, hjorttunga, kungsbräken, svartbräken, regnbågsbräken, blodbräken ja det verkar finnas hur mycket som helst. Vill man veta mer så har Anton skrivit en bok som kom ut 2019 som heter ”Ormbunkar”. Den finns även på stadsbiblioteket i Halmstad. Vi fick också tillfälle att ställa frågor. Detta var verkligen en mycket intressant föreläsning. Tack Anton!


18 oktober 2023

Trädgårdens växtskydd – de besvärliga skadegörarna

Lise-Lotte Björkman från Riksförbundet Svensk Trädgård berättade bl a om att aldrig odla kål samt flera andra växter på samma ställa utan använda sig av växelbruk. Lise-Lotte nämnde de växter som är känsliga för pyralider och för dessa är det bäst att förodla med några enstaka växter för att testa jorden. Tvestjärtar äter gärna blommor och bladen på dahliorna. Det gör även blad- och blodlusen. Tvestjärtar äter även blad- och blodlöss och hjälper oss med bekämpningen. Visste du att det finns 550 arter av löss? Bladlusen får även vingar emellanåt för att kunna förflytta sig/para sig. Vi fick även lära oss hur man ser skillnad på larver av stekel eller fjäril. Det har betydelse för vilken bekämpningsmetod man ska använda sig av. Vi fick även lära oss om bekämpningsmetoder för jordloppor, morotsflugan, sorgmyggor, vita flygare krusbärsstekel, vinbärsgallkvalster (här fick vi även tips på motståndskraftiga sorter), sork, sniglar, mjöldagg, svartfläckssjuka, rosrost, bladmögel på tomat, rådjur och många fler. Om du ser ”konduktörsklipp” på rododendron så är det öronvivlar som varit i farten. Vi fick även veta vad vi kan slänga i komposten och inte av det angripna. Det finns även mekaniska skydd såsom stängsel, gnagskydd, fiberduk etc. Vissa djur kan skrämmas bort genom lukt o smak typ: otvättat fårull, hund- o människohår, cayennepeppar, urin, vitlöksvatten m m. Vi fick även tips på lite olika blandningar av ”egna” växtskydds- och växtvårdsmedel. Lise-Lotte bad oss även hålla utkik efter de nya skadedjuren, fläckig vinbergssnäcka och svarthuvad snigel, och rapportera in till artportalen.se och på svensktradgard.se finns mer snigelinfo.

Sist men inte minst så måste vi också tänka på hur hårt och OM vi ska bekämpa skadedjuren. Vi måste någonstans hitta en medelväg så vi kan leva i samklang med naturen.


20 april 2023

Pelargonfrossa

Elisabeth Pettersson, ordförande i Svenska Pelargonsällskapet, gästade oss och berättade om sin pelargonfeber hon fick för 10 år sedan. Hon har ett växthus på 25 m2 fyllt med ca 300 olika varianter på pelargoner. Pelargonen kom på 1800-talet och var inte till för gemene man. Först på 1900-talet kom den in till stugorna. Visste du att det finns 18 olika Mårbacka? I rött, vitt och rosa. Det finns 10.000-20.000 olika sorters pelargoner. Vi fick lära oss vilka pelargoner som inte tål att övervattnas och vilka som inte tål att torka ut. Vad man gör om/när man får vita flygare och andra skadedjur och sjukdomar. Hur man tar sticklingar, den bästa jorden, vintervilan etc. Man kan även tävla med pelargoner i olika kategorier! Vi fick se lite bilder ifrån England, där detta är väldigt stort, på överdådiga pelargoner. De har ett speciellt schema på beskärning som tar 2 år. Efter en tävling klipps pelargonen mycket hårt tills det bara återstår ”en tummetott”. Dessa otroligt vackra blommor – det är så man kan gråta!


15 mars 2023

Trädgårdscafé: Vegetativ förökning – gör dina egna plantor

För första gången har vi haft ett trädgårdscafé och med ett digitalt föredrag. Föredraget anordnades av Svensk Trädgård. Trädgårdsjournalisten Eva Rönnblom föreläste om hur vi kan föröka träd, buskar, perenner, krukväxter och lök – och knölväxter genom att ta sticklingar, rotskott, dela, göra avläggningar, ta sidolökar och sidoknölar från moderplantan. Hon talade om vilka delar av växten vi kan använda som förökningsmaterial. Jorden var också viktig att den inte fick vara för kompakt. Hon visade hur man kan göra enkla miniväxthus för sticklingarna. Om man har försått lite för tidigt och fått långa och gängliga plantor så visade hon hur vi kunde gör med dessa. Ett sånt lärorikt föredrag.

OBS! Missade du detta föredrag eller vill se det igen så har Svensk Trädgård lagt ut det på sin hemsida och finns att se under medlemsinloggning fram till den 31 maj.


14 mars 2023

Blomsterglädje på Länsmansgården

Karolina Brising på Länsmansgården berättade hur deras trädgård på 2600 m2 planerades och sedan växte fram. 2015 började de med framsidan och 2019 fortsatte de med baksidan. Några få buskar o träd finns kvar sen gammalt men allt annat är ditforslat. Spa-del, fiskdamm, woodland, stor gräsmatta, orangeri, parterr med idegran och narcisser finns bl a. I början stod det 9 krukor med olika växter på framsidan. Idag står där 200! Vi fick också reda på hur trädgårdsåret, månad för månad, ser ut på Länsmansgården. Ett väldigt intressant föredrag.


16 november 2022 med Krister Cedergren

Rosor och rosors skötsel

Man har hittat fossila rosor som är 12-15 miljoner år. Man målade rosor i taket för att det som sades där stannade också där. Vi fick också lära oss när det är en gammal ros och när det är en moderna ros. Krister gick igenom många rosors härdighet, doft, blomning, storlek och mycket mer.

.

6 september 2022 med Eva Robild

Våga klipp till – konsten att beskära

En så inspirerande föredragskväll det blev! Det som förut kändes så svårt blev plötsligt lite lättare. Vi fick veta allt ifrån att beskära hortensior till att beskära persikoträd, olika tekniker, redskapsvård. Svårt att skriva ner allt men som tur är har Eva precis givit ut en bok med samma tema som hon även presenterade.

4 april 2022 Anette Nilsson på Boäng

Odla blommor och grönsaker tillsammans!

Här fick vi lära oss att blommor och grönsaker kan samodlas och att man kan göra en fin design av dessa ihop. Bilderna Anette visade är tagna av Monika Norrby.

Anette pratade om hur fröer bäst bevaras, vad man sår i, hur bevattningen görs bäst. Vissa fröer måste stratifieras (köldbehandlas) för att kunna komma igång. Lysrör kontra ledbelysning, pyralider och gödsel. Skydd mot sniglar antingen elstängsel eller ankor (behöver ej vara myskankor, om mamman har lärt ungarna att äta sniglar går det bra med andra än myskankor). Till hösten kommer vi att göra en resa till Anette och Boäng.

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

.

24 mars 2022 Göran Holmström

Humlan surrar …

Så mycket vi fick lära oss om vildbin och humlor. Det finns ca 270 olika arter av vildbin i Sverige. Sandbin finns det ca 59 olika arter. Storullbiet är det enda biet där hanen är större än honan.

Citronbiet finns på Öland och är ca 4 mm stort. 70% av vildbina bor i grustag, där de gräver sig ner. Tapetserarbiet biter av blad och bygger bo med det. Vi fick även tips hur man bygger insektshotell för bin. Vildbin gillar maskrosor, fruktträd, kirskål (nog de enda som gillar denna växt?!), gullris, anisisop, stjärnflocka, renfana, prästkrage, ljung, blåklockor, väddklint, blåeld för att nämna några smaskiga blommor. Det finns ca 38 arter av humlor i Sverige. Bland humlorna är det tufft för hanarna som lever ett kort liv, endast över sommaren. Det är bara drottningen som överlever men hon dör sommaren efter. Där finns jordhumlan (hanarna är lite färggladare), polarhumlan, stormhattshumlan, sandhumlan, vallhumlan, vitnoshumlan för att nämna några sorter. Hanarna föds ur obefruktade ägg. Smarriga växter är t ex kryddväxter, salvia, honungsört, klint, strandveronika, bolltistel, lammöron, kantnepeta, klöver. Det är viktigt att vi fyller våra trädgårdar och balkonger med blommor som blommar från tidig vår till sena höst.

……………………………………………………………………………………………………………………………….

Sid 5 Gran Greider

Göran Greider 5 februari 2020

I trädgården hörs andra ekon

Många var vi som berördes och roades av det Göran berättade och hans läsning av egna dikter. Göran är en man, som inte vill kalla sig proffs på odling men ändå gjorde att mitt anteckningsblock fylldes med tips och tankar.

I sin trädgård i Dalarna har han själv känt att det är viktigt att vara försiktig med ambitionerna för att undvika  s k trädgårdsstress och därför är vintern en fantastisk årstid och snön (som vi ofta saknar här) bjuder på många vackra synintryck.” Allt vi gör i trädgården har ett värde, det påminner om hur livet borde vara”, ”gräv en grop så får du en kulle och har man en kulle får man en södersluttning”. Att fälla ett träd, släppa in en bit av himlen i ett äppelträd, odla bönor i ett gammal badkar (glöm inte ta bort proppen), gör om en gräsmatta till blomsteräng, börja anteckna det du upplever, kan räcka med ett ord ibland.

Jag tar på mig och går ut i trädgården och med blicken mot himlen tänker jag på Görans ord, det här är min hemadress i biosfären.

Gunilla Tagestam


Elin Deborah

Design för din trädgård

Elin Debora är trädgårdsdesigner, skribent och lärare på Munkagårdsgymnasiet, hon ritar trädgårdar för offentliga rum och bostadsföretag. Åt privatpersoner ger hon konsultation via hembesök, och därefter gör hon skisser och förslag. När hon planerar en trädgård är det viktigt att tänka på golv, väggar och tak.

Hon vill också veta om beställaren vill ha plats för vatten, plats för lek och/eller plats för vila.

För att få dynamik i trädgården visade hon hur man kan kombinera olika former så som runda, raka och fluffiga.

Vidare berättade Elin om sin flytt från en lägenhet i Falkenberg till ett övergivet hus på landet. Vi fick se förvandlingen av huset, kontoret, trädgården och ladan (där hon odlar plantor med hjälp av lysrör)

Efter en god fikapaus visade sen Elin en ritning på en tomt i olika etage i Skrea. Ritningen gör hon i tre olika varianter: uppifrån (skala 1:100) detaljritning (skala 1:25) samt en framifrån. Den sista är oftast lättare för kunden att förstå. Hon förklarade också hur viktigt det är hur man placerar växterna, utifrån deras fullvuxna storlek, därmed får hon oss att alltid minnas skissen som beskriver vad cc-mått innebär.

Elin använder sig av ett schema för blad, blomning och fina fröställningar under året. Hur ser växten ut på vår, försommar, högsommar, eftersommar, höst och vinter. Hon bifogar alltid en växtlista till kunden. Sist visar hon en ritning på en japansk trädgård i Halmstad, där gräsmattan får symbolisera vatten.

Tack Elin för ett inspirerande och personligt föredrag.


Mattias Gullström

Design och byggtips för dammar

Den 16/10 2019 hade Hallands Trädgårdsförening besök av en väldigt kunnig och inspirerande man, Mattias Gullström. Han startade sitt företag Emges år 2010 och det var hans stora intresse för Koi, vackra dammfiskar från Japan som var orsaken. Senare utökades företaget med ”Damm och Trädgård”, med andra tjänster och produkter, bl a dammar, fontäner och växter. Företaget ritar och anlägger detta. Vi fick lära oss om allt från små vattenspeglar = färdiga formar, om dammar som anläggs med gummiduk och kantband och om betongdammar som byggs med betongsula, lecablock och flytande membran. Det sista blir väldigt slätt och fint.

Till sin damm kan man då koppla olika sorters fontäner och belysning. För att allt detta skall fungera behövs rör, pumpar, biologiska filter och UV-lampor som dödar alger och bakterier.

Mattias är ingenjör och vattenexpert och verkar ha kunskap om allt som behövs för att dammar och pooler och miljöerna runt dem, skall bli så bra och hållbara som möjligt, så att även de fina fiskarna trivs. Han köper sina fiskar från Japan och har tydligen ett riktigt nördigt intresse för Koi-fiskar. De är så vackra och kan bli riktigt gamla.

Detta föredrag var så inspirerande och det väckte ett intresse hos de flesta närvarande. På www.emges.se samt på Facebook kan man hitta företaget som finns i Björkäng , Tvååker.


Lena och Kjell Åberg 23 september 2019

Vår långa odlargärning

Lena  och     Kjell   Åberg  vill   inspirera  oss  till   att      ha  en levande  trädgård  för  sinne  och   smak. De har under många år utvecklat Åbergs Trädgård utanför Ystad till en oas för trädgårdsälskare med bland annat stort sortiment sommarblommor och grönsaksplantor, visningsträdgård och kafé.

Kjell har skrivit boken ”Gröna sidan upp – råd, recept och tradition”, och Lena har på senare år skrivit romaner om trädgård, kärlek, matlagning och resor.

De kommer att berätta för oss om sina många år med trädgård och om sin trädgårdsfilosofi – ”låt glädjen få råda och förverkliga dina drömmar!” Och kanske får vi höra något ur deras böcker.


Annika Christensen

Trädgård i kruka

Annika Christensen är förskolläraren som sadlade om till trädgårdsfotograf och som älskar de små naturliga tingen framför allt i trädgården.

Annika arbetar som frilansfotograf med inriktning på trädgård och lägger ut underbara bilder på sitt instagramkonto @annikasnaturligating där hon har tusentals följare. Hon har under många år skrivit dagbok från sin trädgård i tidskriften Allt om Trädgård, och har även medverkat i några böcker, den senaste om att odla i krukor.

Annika välkomnade oss hem till sin trädgård med att visa härliga bilder därifrån under kvällen, hennes kombinationer med krukor och det som framförallt var planterat i dem. -”Ni kan plantera i vad som helt bara det är hål i botten”. En skön blandning av både ätbart, träd sommarblommor och perenner visade hon vackra kombinationer på. -”Sen behöver man ju inte sätta alla växter i en kruka, samplantering blir det ju också med en växt i varje kruka som man ställer tätt tillsammans och i olika nivåer, då kan man byta ut och möblera om om man vill från vår till höst”.

Bilder rullade på med ”kombos”, den ena vackrare än än den andra.

Hon visade också om vad som tål frost eller inte, vad som är snyggt i krukor alla årstider. -”Använd olika ris som dekoration på våren, se så fint det blir och sen kan ni spara och återanvända det till hösten eller till nästa år”.

Tillslut fick vi mycket bra tips på hur den där super snygga lökkrukan skall planteras, så vackert.


Peter Svensson 13 mars 2019

En återskapad herrgårdsträdgård

Onsdagen den 13 mars var det så dags för vårens andra föreläsning. Denna kväll gästades vi av Peter Svensson.

Entusiastiskt och medryckande berättade han om sitt liv som trädgårdsmästare, från arbete i handelsträdgård, via 1800-tals parken Trädgårdsföreningen i Göteborg, till återskapandet av Jonsereds trädgårdar, som förutom odlingarna, även är en arbetsträning för personer i arbetsmarknadsåtgärder.

Trädgården i Jonsered är en fri tolkning av herrgårdsträdgården som skotten William Gibson skapade i brukssamhället på 1800-talet. Vi fick följa arbetet från idéer och planering till den underbara besöksträdgård som den är i dag. Hänförande bilder tog oss med till renässansträdgården, rosträdgården, köksträdgården, äppelträdgården, den engelska lantträdgården och utställningskvarteren. En underbar symfoni i färg och form.

Peter prioriterar ekologisk odling och biologisk mångfald och verkar för en hållbar miljö, där varje individ har sin givna plats. Han tipsade speciellt om våra ”kulturarvsväxter” som är till glädje så väl för oss, som för våra små krypande och bevingade vänner.

Kvällen kändes härligt inspirerande och tände en stor längtan efter ett besök på plats för att njuta av allt i verkligheten. Otroligt nog är det helt gratis att flanera runt i denna pärla.


Johannes Wetterberg 7 februari 2019

Odla hela året

Torsdagen den 7:e Februari gästades Hallands Trädgårdsförening av ”Farbror Grön”, eller Johannes Wetterberg som han heter egentligen.

Ute var det vinterrusk men vårkänslorna väcktes genast till liv när Johannes började sitt föredrag. Till ackompanjemang av vackra bilder fick vi ta del av stats- ,tak och inomhusodlingar där Johannes och hans kollegor tänjde på gränserna och intensivodlade väldigt mycket ätbart på liten yta.

Man praktiserade kallsådd och vintersådd ute och inomhusodlig under belysning, för att driva upp plantor och primörer. I odlingarna samodlade man också olika sorters grönsaker för att utnyttja ytan maximalt.

Jord, näring, ljus och temperatur i rätt proportioner är en förutsättning för att lyckas och framför allt vatten, samt naturligtvis idogt arbete, en intensivodlare får inte vara lat.

Vi var nog ganska många som gick hem och inventerade fröförådet och började fundera på hur det skulle kompletteras och vad för nytt som ska prövas denna säsongen.