Hallands Trädgårdsförening

— Hallands Trädgårdsförening

Gäster vi haft

.

20 april 2023

Pelargonfrossa

Elisabeth Pettersson, ordförande i Svenska Pelargonsällskapet, gästade oss och berättade om sin pelargonfeber hon fick för 10 år sedan. Hon har ett växthus på 25 m2 fyllt med ca 300 olika varianter på pelargoner. Pelargonen kom på 1800-talet och var inte till för gemene man. Först på 1900-talet kom den in till stugorna. Visste du att det finns 18 olika Mårbacka? I rött, vitt och rosa. Det finns 10.000-20.000 olika sorters pelargoner. Vi fick lära oss vilka pelargoner som inte tål att övervattnas och vilka som inte tål att torka ut. Vad man gör om/när man får vita flygare och andra skadedjur och sjukdomar. Hur man tar sticklingar, den bästa jorden, vintervilan etc. Man kan även tävla med pelargoner i olika kategorier! Vi fick se lite bilder ifrån England, där detta är väldigt stort, på överdådiga pelargoner. De har ett speciellt schema på beskärning som tar 2 år. Efter en tävling klipps pelargonen mycket hårt tills det bara återstår ”en tummetott”. Dessa otroligt vackra blommor – det är så man kan gråta!

.

15 mars 2023

Trädgårdscafé: Vegetativ förökning – gör dina egna plantor

För första gången har vi haft ett trädgårdscafé och med ett digitalt föredrag. Föredraget anordnades av Svensk Trädgård. Trädgårdsjournalisten Eva Rönnblom föreläste om hur vi kan föröka träd, buskar, perenner, krukväxter och lök – och knölväxter genom att ta sticklingar, rotskott, dela, göra avläggningar, ta sidolökar och sidoknölar från moderplantan. Hon talade om vilka delar av växten vi kan använda som förökningsmaterial. Jorden var också viktig att den inte fick vara för kompakt. Hon visade hur man kan göra enkla miniväxthus för sticklingarna. Om man har försått lite för tidigt och fått långa och gängliga plantor så visade hon hur vi kunde gör med dessa. Ett sånt lärorikt föredrag.

OBS! Missade du detta föredrag eller vill se det igen så har Svensk Trädgård lagt ut det på sin hemsida och finns att se under medlemsinloggning fram till den 31 maj.

.

14 mars 2023

Blomsterglädje på Länsmansgården

Karolina Brising på Länsmansgården berättade hur deras trädgård på 2600 m2 planerades och sedan växte fram. 2015 började de med framsidan och 2019 fortsatte de med baksidan. Några få buskar o träd finns kvar sen gammalt men allt annat är ditforslat. Spa-del, fiskdamm, woodland, stor gräsmatta, orangeri, parterr med idegran och narcisser finns bl a. I början stod det 9 krukor med olika växter på framsidan. Idag står där 200! Vi fick också reda på hur trädgårdsåret, månad för månad, ser ut på Länsmansgården. Ett väldigt intressant föredrag.

.

16 november 2022 med Krister Cedergren

Rosor och rosors skötsel

Man har hittat fossila rosor som är 12-15 miljoner år. Man målade rosor i taket för att det som sades där stannade också där. Vi fick också lära oss när det är en gammal ros och när det är en moderna ros. Krister gick igenom många rosors härdighet, doft, blomning, storlek och mycket mer.

.

6 september 2022 med Eva Robild

Våga klipp till – konsten att beskära

En så inspirerande föredragskväll det blev! Det som förut kändes så svårt blev plötsligt lite lättare. Vi fick veta allt ifrån att beskära hortensior till att beskära persikoträd, olika tekniker, redskapsvård. Svårt att skriva ner allt men som tur är har Eva precis givit ut en bok med samma tema som hon även presenterade.

4 april 2022 Anette Nilsson på Boäng

Odla blommor och grönsaker tillsammans!

Här fick vi lära oss att blommor och grönsaker kan samodlas och att man kan göra en fin design av dessa ihop. Bilderna Anette visade är tagna av Monika Norrby.

Anette pratade om hur fröer bäst bevaras, vad man sår i, hur bevattningen görs bäst. Vissa fröer måste stratifieras (köldbehandlas) för att kunna komma igång. Lysrör kontra ledbelysning, pyralider och gödsel. Skydd mot sniglar antingen elstängsel eller ankor (behöver ej vara myskankor, om mamman har lärt ungarna att äta sniglar går det bra med andra än myskankor). Till hösten kommer vi att göra en resa till Anette och Boäng.

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

.

24 mars 2022 Göran Holmström

Humlan surrar …

Så mycket vi fick lära oss om vildbin och humlor. Det finns ca 270 olika arter av vildbin i Sverige. Sandbin finns det ca 59 olika arter. Storullbiet är det enda biet där hanen är större än honan.

Citronbiet finns på Öland och är ca 4 mm stort. 70% av vildbina bor i grustag, där de gräver sig ner. Tapetserarbiet biter av blad och bygger bo med det. Vi fick även tips hur man bygger insektshotell för bin. Vildbin gillar maskrosor, fruktträd, kirskål (nog de enda som gillar denna växt?!), gullris, anisisop, stjärnflocka, renfana, prästkrage, ljung, blåklockor, väddklint, blåeld för att nämna några smaskiga blommor. Det finns ca 38 arter av humlor i Sverige. Bland humlorna är det tufft för hanarna som lever ett kort liv, endast över sommaren. Det är bara drottningen som överlever men hon dör sommaren efter. Där finns jordhumlan (hanarna är lite färggladare), polarhumlan, stormhattshumlan, sandhumlan, vallhumlan, vitnoshumlan för att nämna några sorter. Hanarna föds ur obefruktade ägg. Smarriga växter är t ex kryddväxter, salvia, honungsört, klint, strandveronika, bolltistel, lammöron, kantnepeta, klöver. Det är viktigt att vi fyller våra trädgårdar och balkonger med blommor som blommar från tidig vår till sena höst.

……………………………………………………………………………………………………………………………….

Sid 5 Gran Greider

Göran Greider 5 februari 2020

I trädgården hörs andra ekon

Många var vi som berördes och roades av det Göran berättade och hans läsning av egna dikter. Göran är en man, som inte vill kalla sig proffs på odling men ändå gjorde att mitt anteckningsblock fylldes med tips och tankar.

I sin trädgård i Dalarna har han själv känt att det är viktigt att vara försiktig med ambitionerna för att undvika  s k trädgårdsstress och därför är vintern en fantastisk årstid och snön (som vi ofta saknar här) bjuder på många vackra synintryck.” Allt vi gör i trädgården har ett värde, det påminner om hur livet borde vara”, ”gräv en grop så får du en kulle och har man en kulle får man en södersluttning”. Att fälla ett träd, släppa in en bit av himlen i ett äppelträd, odla bönor i ett gammal badkar (glöm inte ta bort proppen), gör om en gräsmatta till blomsteräng, börja anteckna det du upplever, kan räcka med ett ord ibland.

Jag tar på mig och går ut i trädgården och med blicken mot himlen tänker jag på Görans ord, det här är min hemadress i biosfären.

Gunilla Tagestam


Elin Deborah

Design för din trädgård

Elin Debora är trädgårdsdesigner, skribent och lärare på Munkagårdsgymnasiet, hon ritar trädgårdar för offentliga rum och bostadsföretag. Åt privatpersoner ger hon konsultation via hembesök, och därefter gör hon skisser och förslag. När hon planerar en trädgård är det viktigt att tänka på golv, väggar och tak.

Hon vill också veta om beställaren vill ha plats för vatten, plats för lek och/eller plats för vila.

För att få dynamik i trädgården visade hon hur man kan kombinera olika former så som runda, raka och fluffiga.

Vidare berättade Elin om sin flytt från en lägenhet i Falkenberg till ett övergivet hus på landet. Vi fick se förvandlingen av huset, kontoret, trädgården och ladan (där hon odlar plantor med hjälp av lysrör)

Efter en god fikapaus visade sen Elin en ritning på en tomt i olika etage i Skrea. Ritningen gör hon i tre olika varianter: uppifrån (skala 1:100) detaljritning (skala 1:25) samt en framifrån. Den sista är oftast lättare för kunden att förstå. Hon förklarade också hur viktigt det är hur man placerar växterna, utifrån deras fullvuxna storlek, därmed får hon oss att alltid minnas skissen som beskriver vad cc-mått innebär.

Elin använder sig av ett schema för blad, blomning och fina fröställningar under året. Hur ser växten ut på vår, försommar, högsommar, eftersommar, höst och vinter. Hon bifogar alltid en växtlista till kunden. Sist visar hon en ritning på en japansk trädgård i Halmstad, där gräsmattan får symbolisera vatten.

Tack Elin för ett inspirerande och personligt föredrag.


Mattias Gullström

Design och byggtips för dammar

Den 16/10 2019 hade Hallands Trädgårdsförening besök av en väldigt kunnig och inspirerande man, Mattias Gullström. Han startade sitt företag Emges år 2010 och det var hans stora intresse för Koi, vackra dammfiskar från Japan som var orsaken. Senare utökades företaget med ”Damm och Trädgård”, med andra tjänster och produkter, bl a dammar, fontäner och växter. Företaget ritar och anlägger detta. Vi fick lära oss om allt från små vattenspeglar = färdiga formar, om dammar som anläggs med gummiduk och kantband och om betongdammar som byggs med betongsula, lecablock och flytande membran. Det sista blir väldigt slätt och fint.

Till sin damm kan man då koppla olika sorters fontäner och belysning. För att allt detta skall fungera behövs rör, pumpar, biologiska filter och UV-lampor som dödar alger och bakterier.

Mattias är ingenjör och vattenexpert och verkar ha kunskap om allt som behövs för att dammar och pooler och miljöerna runt dem, skall bli så bra och hållbara som möjligt, så att även de fina fiskarna trivs. Han köper sina fiskar från Japan och har tydligen ett riktigt nördigt intresse för Koi-fiskar. De är så vackra och kan bli riktigt gamla.

Detta föredrag var så inspirerande och det väckte ett intresse hos de flesta närvarande. På www.emges.se samt på Facebook kan man hitta företaget som finns i Björkäng , Tvååker.


Lena och Kjell Åberg 23 september 2019

Vår långa odlargärning

Lena  och     Kjell   Åberg  vill   inspirera  oss  till   att      ha  en levande  trädgård  för  sinne  och   smak. De har under många år utvecklat Åbergs Trädgård utanför Ystad till en oas för trädgårdsälskare med bland annat stort sortiment sommarblommor och grönsaksplantor, visningsträdgård och kafé.

Kjell har skrivit boken ”Gröna sidan upp – råd, recept och tradition”, och Lena har på senare år skrivit romaner om trädgård, kärlek, matlagning och resor.

De kommer att berätta för oss om sina många år med trädgård och om sin trädgårdsfilosofi – ”låt glädjen få råda och förverkliga dina drömmar!” Och kanske får vi höra något ur deras böcker.


Annika Christensen

Trädgård i kruka

Annika Christensen är förskolläraren som sadlade om till trädgårdsfotograf och som älskar de små naturliga tingen framför allt i trädgården.

Annika arbetar som frilansfotograf med inriktning på trädgård och lägger ut underbara bilder på sitt instagramkonto @annikasnaturligating där hon har tusentals följare. Hon har under många år skrivit dagbok från sin trädgård i tidskriften Allt om Trädgård, och har även medverkat i några böcker, den senaste om att odla i krukor.

Annika välkomnade oss hem till sin trädgård med att visa härliga bilder därifrån under kvällen, hennes kombinationer med krukor och det som framförallt var planterat i dem. -”Ni kan plantera i vad som helt bara det är hål i botten”. En skön blandning av både ätbart, träd sommarblommor och perenner visade hon vackra kombinationer på. -”Sen behöver man ju inte sätta alla växter i en kruka, samplantering blir det ju också med en växt i varje kruka som man ställer tätt tillsammans och i olika nivåer, då kan man byta ut och möblera om om man vill från vår till höst”.

Bilder rullade på med ”kombos”, den ena vackrare än än den andra.

Hon visade också om vad som tål frost eller inte, vad som är snyggt i krukor alla årstider. -”Använd olika ris som dekoration på våren, se så fint det blir och sen kan ni spara och återanvända det till hösten eller till nästa år”.

Tillslut fick vi mycket bra tips på hur den där super snygga lökkrukan skall planteras, så vackert.


Peter Svensson 13 mars 2019

En återskapad herrgårdsträdgård

Onsdagen den 13 mars var det så dags för vårens andra föreläsning. Denna kväll gästades vi av Peter Svensson.

Entusiastiskt och medryckande berättade han om sitt liv som trädgårdsmästare, från arbete i handelsträdgård, via 1800-tals parken Trädgårdsföreningen i Göteborg, till återskapandet av Jonsereds trädgårdar, som förutom odlingarna, även är en arbetsträning för personer i arbetsmarknadsåtgärder.

Trädgården i Jonsered är en fri tolkning av herrgårdsträdgården som skotten William Gibson skapade i brukssamhället på 1800-talet. Vi fick följa arbetet från idéer och planering till den underbara besöksträdgård som den är i dag. Hänförande bilder tog oss med till renässansträdgården, rosträdgården, köksträdgården, äppelträdgården, den engelska lantträdgården och utställningskvarteren. En underbar symfoni i färg och form.

Peter prioriterar ekologisk odling och biologisk mångfald och verkar för en hållbar miljö, där varje individ har sin givna plats. Han tipsade speciellt om våra ”kulturarvsväxter” som är till glädje så väl för oss, som för våra små krypande och bevingade vänner.

Kvällen kändes härligt inspirerande och tände en stor längtan efter ett besök på plats för att njuta av allt i verkligheten. Otroligt nog är det helt gratis att flanera runt i denna pärla.


Johannes Wetterberg 7 februari 2019

Odla hela året

Torsdagen den 7:e Februari gästades Hallands Trädgårdsförening av ”Farbror Grön”, eller Johannes Wetterberg som han heter egentligen.

Ute var det vinterrusk men vårkänslorna väcktes genast till liv när Johannes började sitt föredrag. Till ackompanjemang av vackra bilder fick vi ta del av stats- ,tak och inomhusodlingar där Johannes och hans kollegor tänjde på gränserna och intensivodlade väldigt mycket ätbart på liten yta.

Man praktiserade kallsådd och vintersådd ute och inomhusodlig under belysning, för att driva upp plantor och primörer. I odlingarna samodlade man också olika sorters grönsaker för att utnyttja ytan maximalt.

Jord, näring, ljus och temperatur i rätt proportioner är en förutsättning för att lyckas och framför allt vatten, samt naturligtvis idogt arbete, en intensivodlare får inte vara lat.

Vi var nog ganska många som gick hem och inventerade fröförådet och började fundera på hur det skulle kompletteras och vad för nytt som ska prövas denna säsongen.