Hallands Trädgårdsförening

— Hallands Trädgårdsförening

Växtmarknad & besök vi gjort

.

25-26 november 2023

Adventsfint

Förra helgen samlades några medlemmar i Hallands trädgårdsförening på handelsträdgården Bland Träd och Häck. Under ledning av Susanne fick vi inspiration att skapa egna adventskransar och bordsdekorationer mm.


1 oktober 2023

Studiebesök Ullarps gård

I söndags gjorde Trädgårdsföreningen ett besök på Ullarps gård. Gården drivs av Charlott och hennes man och 2 söner och sambo. Charlott hälsade oss välkomna och berättade om gården och om hur gårdsbutiken växt under åren. Vi fick träffa glada grisar med knorr på svansen som njöt av bökandet i jorden. Hönsen kacklade i utegården och fåren bräkte förnöjsamt. På gården finns en stor besättning av får och värphöns. Tackorna, baggarna och lammen har bete utmed kusten från Steninge och upptill Ugglarp. I gårdsbutiken fanns ett stort utbud av grönsaker, blomsterbuketter, eternellkransar och fryst lammkött. Även konsthantverk av lokala förmågor. Pumpor av olika storlekar och färger om än lite mindre i år eftersom frosten varit framme vid blomningstiden. En tipspromenad på gården anordnades av föreningen och första pris var en kasse med fina grönsaker som gården skänkt. Ett par ljusstakar som andra pris och en pumpa som tredje pris. Första pristagare var Ingrid Svensson. Andra pristagare var Kerstin Lundh. Tredje pris var Berit Johannesson. Efter tipspromenaden intog vi kaffe med vår egen bagare Christer Johannessons hembakta bullar. Tack Charlott för en trevlig eftermiddag på er gård.


9 september 2023

Höstens stora växt- och skördemarknad

Det är andra året vi haft vår populära växt- och skördemarknad hos Harplinge Lantmän. Där fanns även andra utställare med holkar av olika slag och andra tillbehör till trädgården, musteri. Den populära pomologen var också på plats. Naturligtvis kunde vi fynda en massa växter både levande och torkat. Våra nya beachflaggor kom väl till pass denna dag. Var man hungrig så var det bara att gå till matbodarna intill.


Föreningsdagen augusti 2023

För tredje året i rad deltog Hallands Trädgårdsförening i ”Föreningsdagen” i Norre Katts park. Ett arrangemang ordnat av Halmstads City. Vi trotsade det stundtals dåliga vädret, och informerade intresserade om vår verksamhet. Ett lotteri med många fina vinster, skänkta av entusiastiska medlemmar, var populärt. 


13 maj 2023

Vårens stora växtmarknad

Vårens traditionella växtmarknad hade vi även i år i samarbete med Harplinge Lantmän. Dan Karlsson, Harplinge Lantmän, sa: ”Nu är det 3 minuter kvar innan vi öppnar dörrarna och det är en lång kö”. Det märktes verkligen! Det blev en rusch utan dess like som varade i flera timmar. Det var ett stort utbud på plantor såsom tomater, paprikor, chili, squash, flera olika örter. Även blommor o knölar såsom astrar, dahlior, sippor, irisar, liljor, murgröna, rododendron, hasselört och många många fler. Där fanns utöver växter även fågelholkar, fladdermusholkar, insektshotell, äppelmust, krukor, ljusstakar och andra prydnader för trädgården.


4 maj 2023

Studiebesök på Fungigården

Hallands Trädgårdsförening besökte Fungigården utanför Harplinge. Ulrika och Henrik berättade om sin odling av ostronskivlingar. Vi fick ta del av historien bakom företaget och inblick i hur svampen odlas. Allt är ekologiskt och en viktig del är att allt material till odlingen kommer från lokala leverantörer/jordbruk. Vi fick provsmaka ostronskivling i olika former och även skörda och köpa med oss. En mycket trevlig och lärorik utflykt!


24 januari 2023

Fröbytarkväll

Vår årliga fröbytarkväll hade vi i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Den uppskattades av många.

.

10-11 oktober 2022 besök hos Bland Träd & Häck

Höstfint

Susanne bjöd på två fina inspirationskvällar där hon tipsade oss om olika variationer av kransar, lökar, löklasagne. Även att göra fint vid exempelvis entrén med olika kombinationer av växter att ha i kruka.

.

Höstens växt- och skördemarknad september 2022

En mycket lyckad växt- och skördemarknad hos Harplinge Lantmän. Där såldes växter, grönsaker, smide, böcker och honung. Som tur var behövde man inte gå hungrig där, mat och dryck fanns också. Det ringlade en lång kö till pomologen nästan hela dagen. Många som undrade över sina äpplen i trädgården.

.

Föreningsdagen augusti 2022

För andra året i rad deltog vi i Halmstad Citys arrangemang föreningsdagen. Vi stod i Norre Katts park och informerade om vår förening samt hade lotteri.


Vårens växtmarknad 2022

… hade vi hos Harplinge Lantmän. Det var första gången vi var där. Flera utställare än vanligt var med och väldigt många växter som man kunde fynda som t ex hostor, stjärnflocka, flera olika sippor, tomater, paprikor, chili, isop, marktäckare av olika slag, kryddväxter mm. Ja, name it – we have it!

.


Längtan till våren

Den 7 maj 2022 besök i en trädgård och en kyrkogård i Harplinge.

.

Harplinge kyrkogård med sina konstinstallationer, fikaplatser, konstraster och vackra stråk att promenera längs måste bara upplevas! Vem vill inte ligga i en pensésäng? Ljus och mörk grusgång. Det synliga och osynliga. Kloka ord.

.

.


.

En riktigt fin magnoliaträdgård hittar man hos Ulf Paulsson i Plönninge! När man säger magnolia behöver man fler ord? Att gå i denna trädgård är som att vara förälskad hela tiden. Gula, vita, rosa blommor. Här blommar även vackra tulpaner, pärlhyacinter, narcisser. Vi hade turen att se snoken ringla sig i dammen. Tack för att vi fick besöka din trädgård!


Den 3 maj 2022 besök i två trädgårdar i Eldsberga.

.

.

Många rum finns det i trädgården hos Vivi och Philip Tisting. Nästan meddetsamma ser man det eldiga glanskörsbäret med flammorna stickandes ut på sidorna. Vackra rododendron. Varför inte låta en ros klättra genom bordet? Tack för att vi fick besöka er!

.


.

En trädgård med mycket slänt måste vara en utmaning eller? Ulrika och Håkan Bjärhov i Tönnersa har många fina idéer hur man kan göra. Med små gångar, uppmurade rabatter, damm, växter både i gångar och på bord. Ett fällt träd kan komma till nytta genom att bli trappsteg upp i slänten. Tack för att vi fick besöka er!